AcasăNewsMoșii de iarnă 2022: 26 februarie. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2022: 26 februarie. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2022: 26 februarie. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților (sursa foto: crestinortodox.ro)

Moșii de iarnă. În această zi de 26 februarie, credincioșii merg la biserică, pentru a se ruga pentru sufletele celor Adormiți, în ziua în care aceștia sunt pomeniți, în Sâmbăta Morților.

Termenul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la cei trecuți la cele veșnice. În bisericile din țară se oficiază Sfânta Liturghie și slujbe pentru pomenirea celor care au trecut la cele veșnice, oamenii rugându-se pentru iertarea păcatelor și mântuirea rudelor și apropiaților plecați din rândul celor vii.

După slujbă, se merge la cimitir

Credincioșii merg la biserică, la slujba ce se oficiază de către preoți, aducând colivă, vin și colaci. Aprind lumânări pentru rudele și cunoscuții care au părăsit lumea celor vii. Slujitorii Bisericii se roagă, alături de credincioși, pentru cei Adormiți. După încheierea slujbei, obiceiul este să se dea mâncare de pomană, în general oamenilor nevoiași.

Conform tradiției, după slujba de la biserică, oamenii merg la cimitir, unde aduc flori, tămâiază locul unde odihnesc cei din familie, aprind lumânări și împart pachețele – cu alimente, cu gândul la cei plecați din această lume: părinți, frați, bunici și nu numai.

Obiceiurile vechi din bătrâni spun că în această zi femeile nu dau cu mătura în gospodărie, nu fac curat în casă și nu aruncă gunoiul. De asemenea, în această zi nu se spală rufe.