AcasăNewsMoscova trimite bombardiere strategice Tupolev in Crimeea ca reactie la scutul de...

Moscova trimite bombardiere strategice Tupolev in Crimeea ca reactie la scutul de la Deveselu

Ministerul Apararii rus a anuntat intentia de a deplasa in Crimeea o escadrila de Tupolev 22M, bombardier supersonic cu geometrie variabila si raza lunga de actiune. Ministerul a subliniat ca este vorba de un raspuns la desfasurarea scutului atiracheta american din Romania.

Rusii spun ca ”Obiectul 4202” va invinge garantat orice sistem antiracheta imaginabil

Potrivit unui oficial din Ministerul Apararii, citat de Interfax, aceasta masura vine ca urmare a instalarii sistemelor antiracheta americane la baza de la Deveselu. ”Aceasta este una din masurile luate ca reactie la instalarea pe teritoriul Romaniei a unei baze americane antiracheta’, a declarat acesta. De altfel, Moscova a amenintat recent ca baza de la Deveselu,  parte a sistemului global antiracheta american, va deveni tinta principala in cazul unei agresiuni a SUA impotriva Rusiei. Oficialii NATO au declarat in repetate randuri ca sistemul de la Deveselu va fi unul defensiv, nu ”antirusesc”. Pe de alta parte, oficialii NATO au criticat intentia Rusiei de a suplimenta fortele militare in Crimeea, a carei anexare nu este recunoscuta de Alianta Nord-Atlantica. Scutul american din Romania, care va deveni operational la sfarsitul acestui an, este un complex Aegisus la sol si se compune dintr-un radar AN/SPY-1D de detectie, urmarire a tintelor si ghidare a rachetelor, si de un sistem de lansare compus din celule verticale de tip Mk-41 VLS. Centrul de comandament si de control este conectat la reteaua de sateliti a armatei americane, la reteaua radar navala si terestra. Expertii militari rusi spuneau ca numai 24 celule vor servi la lansarea rachetelor balistice SM3.

Putin trimite cele mai mari si mai puternice bombardiere din lume în coasta României

Restul este destinat pentru lansarea rachetelor care asigura protectia sistemelor de aparare antiaeriana si opt celule vor contine rachete de croaziera Tomahawk. Marti, seful departamental al Institutului de cercetare stiintifica al Ministerului Apararii rus, Oleg Picinii, a declarat ca Moscova va lua ”masuri tehnice adecvate” in fata scutului antiracheta american.

Rusia contraataca sistemul antiracheta cu un avion hipersonic

Rusia urmareste sa priveze sistemul antiracheta american de orice eficacitate gratie unui aparat hipersonic botezat ”Obiectul 4202”, informeaza Sputnik, viteza aparatului garantand o capacitate de a depasi orice sistem antiracheta. ”Obiectul 4202” a fost testat in cursul ultimilor zece ani, ultimele teste avand loc in luna februarie a acestui an. Lansarile au fost facute de la cosmodromul din Baikonur (Kazahstan). ”Daca Rusia se doteaza cu acest aparat, capabil sa efectueze manevre pe axa transversala si verticala, tara noastra va fi in masura sa invinga garantat orice sistem antiracheta imaginabil”, a explicat o sursa din cadrul proiectului. Potrivit aceleiasi surse, „Obiectul 4202”, care a fost prezentat cu usile inchise expertilor la forumul militaro-tehnic international Army-2015 care a avut loc luna trecuta la Kubinka (regiunea Moscovei) face parte dintr-un proiect mai vechi, considerat ca o etapa intermediara pentru crearea unui focos pentru rachetele balistice intercontinentale.

Mesaj aerian sau provocare, de Ziua Americii

Mesajele  de felicitare emise prin radio de un pilot rus cu ocazia Zilei Nationale a Americii, in 4 iulie, au fost calificate de militarii americani drept ”amenintare”, scrie RIA Novosti. Unul din pilotii a doua bombardiere Tupolev 95 care au zburat in largul coastelor californiene in 4 iulie a trimis un mesaj radio considerat de americani drept un ”avertisment”, informeaza si The Washington Free Beacon.”Buna ziua, piloti americani, suntem aici sa va uram cele bune de Ziua Independentei”, a transmis un Tu-95 pe un canal radio de urgenta. Urarea a obligat armata americana sa trimita doua aparate de vanatoare F-15 pentru a intercepta cele doua bombardiere care insa nu au intrat in spatiul aerian american.

author avatar
Tudor Borcea
1.255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger