AcasăNewsMoscova si Kievul au cazut la pace

Moscova si Kievul au cazut la pace

Putin si Porosenko au discutat despre un plan de pace gandit la Kremlin

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si omologul sau ucrainean, Petro Porosenko au stabilit, intr-o convorbire telefonica, necesitatea impunerii unui armistitiu total in estul Ucrainei.

Putin si Porosenko au discutat despre un plan de pace gandit la Kremlin

Presedintia ucraineana a anuntat, ieri, ca Petro Porosenko si Vladimir Putin au ajuns la un acord privind un armistitiu permanent in estul Ucrainei. La randul sau, si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat cateva detalii ale convorbirii telefonice, precizand insa ca nu e vorba de niciun armistitiu intre cele doua state, deoarece Rusia nu este parte in conflictul de pe teritoriul Ucrainei. Pe de alta parte, Vladimir Putin a prezentat, ieri, un plan de pace in sapte puncte, mentionand ca si Porosenko este de acord:

– Armata ucraineana si rebelii trebuie sa inceteze „operatiunile ofensive active”;

– Trupele ucrainene trebuie sa se retraga la o distanta de la care nu mai pot bombarda zonele locuite;

– Monitorizare internationala privind respectarea armistitiului;

– Incetarea folosirii avioanelor militare impotriva civililor;

– Schimb de prizonieri fara conditii prealabile;

– Coridor umanitar pentru refugiati si livrarea de ajutoare;

– Refacerea infrastructurii distruse.

Coloana de blindate la Krasnodon

Armistitiu sau nu, o coloana de zeci de blindate rusesti a fost filmata, ieri dimineata, in timp ce stationa in orasul ucrainean Krasnodon. Daca la aceasta coloana le mai adaugam si pe cele din Donetk si Lugansk, este lesne de inteles de ce armata ucraineana s-a retras din imensul teritoriu situat intre granita cu Marea Azov si Donetk. Evident, in scopul evitarii varsarii inutile de sange (eroismul nu-si are rostul in cazul unei asemenea desfasurari de forte) un armistitiu era mai mult decat necesar. Problemele nu se opresc insa aici, intrucat decizia NATO de a infiinta de baze militare in statele est-europene il va intarata si mai mult pe Putin.

Obama, la „gardul” lui Putin

Presedintele american Barack Obama (foto) a ajuns, ieri, in Estonia, la Tallinn pentru a marca angajamentul SUA de a spijini statele baltice. Aceasta este prima vizita a lui Obama in Estonia, presedintele american aflandu-se, practic, in apropiere de „gardul” Rusiei, intr-un moment in care pe teritoriul Ucrainei sunt stationate trupe ruse, iar NATO a anuntat infiintarea de baze militare in statele din estul Europei, inclusiv in statele baltice. Vizita lui Obama  l-a iritat cu siguranta pe Putin, in contextul in care Rusia a anuntat ca-si va schimba radical doctrina militara.

 

 

author avatar
Arpad Dobre
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger