AcasăNewsMoscova s-a opus prin veto crearii unui tribunal international privind zborul MH17

Moscova s-a opus prin veto crearii unui tribunal international privind zborul MH17

Veto-ul Rusiei a fost considerat de SUA un ”grav esec” al Consiliului de Securitate al ONU

Rusia si-a opus, miercuri, veto-ul in fata proiectului de rezolutie malaezian care prevedea instituirea unui tribunal international pentru anchetarea prabusirii aparatului Boeing 777  apartinand Malaysia Airlines, anul trecut, in Ucraina.

Veto-ul Rusiei a fost considerat de SUA un ”grav esec” al Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a fost singura tara din Consiliul de Securitate ONU care a votat impotriva rezolutiei, evocand caracterul ”contraproductiv” al proiectului initiat de Malaezia, care a pierdut 22 de cetateni in catastrofa din iulie 2014 din Donbas-ul ucrainean, informeaza Sputnik. 11 din 15 tari ale Consiliului au votat in favoarea proiectului malaezian existand trei abtineri (China, Angola si Venezuela). ”Veto-ul de astazi nu inseamna negarea justitiei pentru familiile victimelor. Nu poate fi si nu va fi nici o impunitate pentru cei care au doborat un zbor civil cu 298 de oameni la bord”, a declarat reprezentantul permanent al SUA la ONU, Samantha Power, calificand veto-ul Rusie drept ”un grav esec pentru Consiliu”. Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a replicat ca pozitia adoptata de Moscova ”nu are nimic de-a face cu incurajarea exonerarii celor vinovati”. Mai transant, ministrul australian de  Externe, Julie Bishop, a declarat ca ”nimeni din cei vinovati nu se poate ascunde in spatele votului de veto al Rusiei si nimeni nu va scapa justitiei”. 39 de australieni se aflau la bordul avionului.

Ancheta relansata in cazul disparitiei zborului MH 370

Bucata de aripa de avion (eleron) descoperita miercuri in insula Reunion apartine ”foarte posibil” unui Boeing 777 si va fi trimisa in Franta pentru a se verifica daca apartine aparatului de acelasi tip al Malaysia Airlines disparut fara urma in martie 2014, in oceanul Indian, a declarat ieri premierul malaezian, Najib Razak, informeaza Reuters. Ieri, un fragment de bagaj a fost gasit in acelasi loc de unde a fost ridicat fragmentul de aripa identificat miercuri. Acestea sunt, pentru moment, singurele dovezi susceptibile de relansare a anchetei cu privire la disparitia avionului Malaysia Airlines, care efectua un zbor intre Kuala Lumpur si Beijing,  una din cele mai misterioase din istoria aviatiei. Robin Robertson, oceanograf din Sidney, a estimat ca locul unde a fost descoperit fragmentul de aripa face plauzibila ipoteza ca ar proveni de la avionul prabusit, bazandu-se pe miscarile curentilor din Oceanul Indian. Patru accidente grave implicand aparate Boeing 777 au fost inregistrate in ultimii 20 de ani si unul singur, cel al zborului MH 370, s-a produs la sud de Ecuator.

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger