AcasăNewsMoscova pune conditii inaintea summit-ului de la Minsk

Moscova pune conditii inaintea summit-ului de la Minsk

Incertitudinea  planeaza asupra reuniunii  din capitala Bielorusiei, dupa ce ministrul de Externe german a anuntat, ieri, ca ”nu este sigura”  intalnirea, miercuri, intre liderii Frantei, Germaniei, Ucrainei si Rusiei pe tema crizei ucrainene.

Diplomati francezi, germani, ucraineni si rusi s-au intilnit , ieri, continuind sa lucreze la pregatirea summit-ului cvadripartit care va avea loc miercuri, la Minsk. Daca va avea loc, pentru ca, ieri, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca ”nu este sigur” ca aceasta intalnire (decisa duminica, in cursul unei conferinte telefonice Merkel-Putin-Hollande-Porosenko) , cruciala pentru procesul de pace din estul Ucrainei, va avea loc. Duminica, Vladimir Putin deja l-a prevenit pe omologul bielorus, Alexandr Lukasenko, ca summit-ul va avea loc doar ”daca vom reusi sa ne punem de acord asura unui numar de puncte pe care le-am discutat in ultimul timp”. ”Este evident, criza se va mentine pana cand ucrainenii se vor pune de acord intre ei” si pana cand ”nu se va pune capat radicalismului si nationalismului care au afectat tara”, a adaugat Putin, aflat in vizita la Cairo, intr-un interviu pentru cotidianul egiptean Al-Ahram, citat de AFP. ”Suntem departe de a gasi o solutie, dar speram ca punctele aflate inca in suspensie pot fi reglate”, a declarat Steinmeier, referindu-se la declaratiile lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a evocat conditiile care ar permite normalizarea situatiei din Ucraina: ”Incertarea focului, incetarea asa zisei operatiuni antiteroriste, dar, de facto, punitiva, in sud-estul Ucrainei”, a declarat in interviul scris acordat publicatiei egiptene, potrivit sputnik.

”Occidentul a provocat criza ucraineana”

In acelasi interviu, liderul de la Kremlin a declarat: ”Criza ucraineana nu a survenit din cauza Rusiei, ci este consecinta tentativei SUA si a aliatilor sai occidentali, care se considera invingatorii Razboiului Rece, de a-si impune vointa lor peste tot”. El a adaugat ca ”au existat tentative de smulge Rusiei state ce au apartinut fostului URSS si de a le plasa in fata unei alegeri artificial: ori cu Rusia ori cu Europa”. ”Criza ucraineana este punctul culminant al acestor tendinte negative. Am avertizat repetat SUA si aliatii occidentali cu privire la consecintele nefaste ale ingerintei in afacerile interne ale Ucrainei. Dar nimeni nu ne-a ascultat”, a mai spus Putin. Presedintia ucraineana a anuntat ca asteapta la summit-ul de la Minsk semnarea unui acord ”imediat si neconditionat” al incetarii focului.

Noi sanctiuni, deocamdata reportate

UE a anuntat, ieri, pregatirea de noi sanctiuni individuale contra rusilor si separatistilor, insa imediat a precizat ca ele vor fi reportate. O decizie, evident, ce are ca scop acordarea inca unei sanse eforturilor de pace in Ucraina, a anuntat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. ”Principiul sanctiunilor este mentinut” dar ”punerea lor in practica se va face in lumina situatiei de pe teren”, a spus Fabius, la Bruxelles.

Kiev: 1.500 de soldati rusi au intrat in Ucraina in weekend

Autoritatile ucrainene au afirmat, ieri, ca 1.500 de soldati rusi si 300 de piese de echipament militar, din care lansatoare de rachete multiple Grad si 170 de vehicule (camioane, camioane  cisterna si masini) , au traversat ”frontiera ucraino-rusa aflata sub control separatist, sambata si duminica”, potrivit AFP, care-l citeaza pe purtatorul  de cuvant militar ucrainean, Andrei Lisenko.

Explozie uriasa la Donetk

Duminica seara (22.50 ora locala) , Donetk a fost zguduit de o explozie extrem de violenta, care s-a produs la uzina chimica Kazenni, a anuntat ieri adjunctul comandantului armatei autoproclamatei Republici Populare din Donetk, Eduard Basurin. ”Pentru moment, obiectivul atacului nu este clar. Daca s-au folosit rachete Tocika-U, aeroportul era cel vizat. Daca este vorba de un bombardament, atunci armata ucraineana a incercat sa distruga o uzina unica in felul ei”, a spus Basurin. Uzina produce explozibili industriali si militari. Cel putin 20 de persoane au fost ranite.

author avatar
Tudor Borcea
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger