AcasăNewsMoscova promite un ”raspuns adecvat” la intensificarea activitatilor NATO in proximitatea frontierelor...

Moscova promite un ”raspuns adecvat” la intensificarea activitatilor NATO in proximitatea frontierelor tarii

Seful diplomatiei ruse pretinde ”respect” din partea armatei occidentale

Prezenta sporita a NATO in apropierea granitelor rusesti impiedica restabilirea increderii in spatiul euro atlantic , a declarat ieri ministrul rus de Externe,  Serghei Lavrov.

Seful diplomatiei ruse pretinde ”respect” din partea armatei occidentale

Ne-am reafirmat pozitia potrivit careia prezenta militara  intarita in apropierea frontierei noastre occidentale nu contribuie la restabilirea increderii in spatiul euroatlantic”, a indicat seful diplomatiei ruse, in timpul unei conferinte comune cu omologul sau spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, informeaza Sputnik. ”Suntem obligati sa raspundem in mod adecvat , dar ramanem increzatori ca aceste probleme trebuie sa fie rezolvate printr-un dialog bazat pe respect reciproc „, a adaugat Lavrov . Pe fondul crizei politice din Ucraina, o crestere fara predecent a activitatii fortelor armate ale NATO si SUA a fost constatata in apropiere de frontierele rusesti. Moscova percepe aceste demersuri ale Occidentului ca o tentativa de provocare a unui nou Razboi Rece.

SUA trimit 3.000 de soldati in tarile baltice pentru a descuraja Rusia

Trei mii de soldati si peste o suta de echipamente militare grele, tancuri si alte vehicule de lupta au fost trimise in tarile baltice in cadrul operatiunii ”Atlantic Resolve”, manevre care vor dura trei luni si care sunt destinate ”asigurarii” fostelor trei republici sovietice in fata Rusiei, a indicat, luni, Pentagonul. Trimiterea echipamentelor grele a fost confirmata, la Riga, de generalul John O’Connor, potrivit Le Parisien. Livrarile, via portul Riga, au ca scop ”demonstrarea determinarii noastre in fata presedintelui Putin si a Rusiei in a ne reuni fortele”, a declarat generalul, insarcinat cu transportul echipamentelor. Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley, vehiculele Scout Humvee vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat ”cat va fi necesar pentru a descuraja Rusia in privinta unei agresiuni”, a adaugat O’Connor. Membre NATO din 2004, cele trei tari au un slab potential militar propriu. In fata crizei ucrainene, anexarii Crimeei si a manevrelor militare ale Rusiei din regiunea Marii Baltice, NATO a decis intarirea capacitatilor sale creind o noua forta, rapid mobilizabila, de 5.000 de oameni si sase centre de comanda in Estul Europei. ”Vom arata un front unit, de la nord la sud”, a declarat generalui american.

Inspectori militari rusi, la exercitiile Aliantei din Franta

Experti rusi inspecteaza, incepand de ieri si pana vineri o zona din nordul Frantei, care va gazdui exercitii NATO, a anuntat, ieri, seful Centrului national pentru diminuarea amenintarii nuclceare, Serghei Ryjkov, potrivit Sputnik. ”Conform Tratatului de la Viena cu privire la masurile de incredere si de securitate in Europa din 2011, inspectorii rusi se vor reuni din 10 pana pe 13 martie in zona in chestiune”, a indicat Ryjkov. Potrivit acestuia, exercitiul „Citadel Kleber-2015” implica participarea militarilor belgieni, britanici, germane, greci, danezi, spanioli, italieni, canadieni, olandezi, romani, americani si francezi.

Cele doua comandamente NATO din Romania vor functiona la Bucuresti

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, ieri, la bilantul MApN, ca cele doua comandamente NATO care urmeaza sa fie infiintate in Romania vor functiona la Bucuresti. Ele vor fi operationale in 2016 si 2018. Potrivit oficialului roman, tara noastra va pune la dispozitia Aliantei Nord Atlantice un comandament multinational de divizie si o structura multinationala de integrare a fortelor, Romania aflandu-se pe lista celor sase tari care gazduiesc noi centre de comanda NATO in Estul Europei.

author avatar
Tudor Borcea
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger