AcasăNewsMoscova califica recentele teste nucleare americane iresponsabile si provocatoare

Moscova califica recentele teste nucleare americane iresponsabile si provocatoare

Noua bomba americana vine manusa aparatelor F-15 E

Adjunctul Apararii rus, Anatoli Antonov, a denuntat, luni, testul american nuclear de la inceputul acestei luni din Nevada. Este vorba de un nou tip de bomba ce poate fi utilizata de bombardiere strategice sau aparate multirol.

Noua bomba americana vine manusa aparatelor F-15 E

Administratia nationala pentru securitate nucleara a Statelor Unite (NNSA) si Fortele Aeriene au testat o noua bomba, B61-12LEP, a 12-a versiune a acestei arme de distrugere in masa produsa dupa 1960, informeaza Sputnik. Un prototip (fara ogiva) a fost lansat de un avion F-15E Strike Eagle pe un teren militar din Tonopah (Nevada). Dezvoltata de Laboratoarele Sandia, Laboratorul Los Alamos si grupul Boeing, B61-12LEP este adaptata noii generatii de avioane. Spre deosebire de versiunile precedente, noua bomba este dotata cu ampanaj, ceea ce permite un zbor dirijat. B61-12LEP poseda o sarcina de 50 kilotone. Potrivit NNSA, testul a reusit insa rezultatele lui sunt clasificate. Productia in serie a noii arme va fi lansata pana in 2020. Americanii au anuntat ca alte doua teste ale aceluiasi tip de arma vor fi facute pana la sfarsitul anului.

”Washington vrea sa-si mentina arsenalul in Europa”

Potrivit lui Anatoli Antonov, recentul test american urmareste perfectionarea aplicabilitatii sale via avioanele de vanatoare NATO desfasurate in Europa, informeaza Russia Today, calificandu-l ”iresponsabil si provocator”. ”Se pare ca, sub pretextul asa numitei amenintari rusesti, SUA nu numai ca isi cresc potentialul militar si activitatea tarilor NATO la frontierele occidentale ale Rusiei, dar isi reinnoiesc arsenalul nuclear”, a declarat Antonov. ”Una din particularitatile acestui test a fost utilizarea avionului de lupta F-15E. Ceea ce ofera baza pentru a presupune ca testul urmarea examinarea scenariului utilizarii bombei de catre bombardierele NATO aflate in Europa”, a adaugat Antonov.

 

author avatar
Tudor Borcea
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger