AcasăNewsMoscova bate cu pumnul in masa sa renuntam la Deveselu "cat nu...

Moscova bate cu pumnul in masa sa renuntam la Deveselu „cat nu e prea tarziu”!

Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru nonproliferarea si controlul armamentului din cadrul MAE rus, a estimat ca elementele antiracheta ce vor fi instalate in tara noastra incalca tratatul Intermediate- Range Nuclear Forces, INF, incheiat in 1987 intre Statele Unite si URSS.

Rusii spun ca au ac de cojocul veseliei de la Deveselu

Nu este prima data cand Rusia ameninta Romania referitor la amplasarea scutului antiracheta de la Deveselu. „SUA si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu”, a declarat Mihai Ulianov, citat de Interfax. In opinia oficialului rus, instalarea sistemelor Aegisus (MK-41) „risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale, fiind o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare”, a spus acesta. De altfel, scutul antiracheta de la Deveselu, ce urmeaza sa fie operational la sfarsitul acestui an, a fost tinta criticilor lui Ulianov si anul trecut. ”Declaratia domnului Mikhail I. Uliyanov‎, director al departamentului de neproliferare si controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, facuta cu prilejul dezbaterilor Comisiei I din cadrul celei de a 70-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU de la New York, nu aduce elemente de noutate”, a comunicat, ieri, MAE.

Exclusiv defensiv, dar nu suficient pentru rusi

MAE arata ca pozitiile partii romane, a celei americane si a NATO in legatura cu dezvoltarea capabilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis  Federatiei Ruse, reiterandu-se ”natura exclusiv defensiva a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, precum si utilizarea sa in scop de legitima aparare, in conformitate cu prevederile Cartei ONU si ale dreptului international”. Referitor  la acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF prin amplasarea facilitatii antiracheta ”Aegis Ashore” la Baza militara Deveselu , partea romana a precizat ca prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol. Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu. In acelasi timp, sistemul ”Aegis Ashore” nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene. Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania prevede ca interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat. Pe fondul proliferarii amenintarilor balistice si a interesului continuu al actorilor statali si non-statali de a testa si dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilitatii NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeana a sistemului antiracheta al SUA si, deci, si baza Deveselu, reprezinta o modalitate de consolidare a apararii colective la nivel Aliat, de crestere a stabilitatii si securitatii regionale si internationale. Aceasta capabilitate de aparare pur defensiva nu vizeaza Federatia Rusa, asa cum a fost comunicat in repetate randuri de partea romana si de partea americana, ci amenintari cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic”, arata MAE.

author avatar
Tudor Borcea
751 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger