AcasăNewsMorții Covid vs morții gripă: 46-72

Morții Covid vs morții gripă: 46-72

Anul trecut, 199 de români au murit din cauza gripei sezoniere

În meciul trecut sub tăcere dintre Covid-19 și gripa sezonieră învingător absolut iese tot gripa. Cei 72 de români răpuși de virusul gripal tip A înregistrați de la începutul sezonului, ultimii doi cu vârste de 41 și 49 de ani, nu au însă notorietatea pandemiei isterice de la nivel mondial. 

Anul trecut, 199 de români au murit din cauza gripei sezoniere

Cifrele seci transmise de Grupul de comunicare strategică arată, până la ora editării articolului, 1952 de cazuri de Covid-19 în România, posibil cu o depășire a cifrei până la finalul zilei. Numărul morților din aceeași cauză a ajuns la 46, cifră care mai poate suferi mici modificări. Persoane care, în multe dintre cazuri, au fost confirmate cu coronavirus abia după deces, fapt care denotă că nu aceasta a fost cauza principală a morții. O măsură cel puțin dubioasă a Guvernului a fost aceea de a interzice comunicarea cazurilor pe județe, pe motiv că acestea ar fi stigmatizate. În fapt, strategia ne îndreptățește să credem că se urmărește absența unui control al informațiilor, astfel că s-a ajuns ca nimeni să nu cunoască personal sau prin cunoștințe vreun caz concret de Covid-19, sporind și mai mult neîncrederea în veridicitatea datelor transmise de Guvern. Între timp, într-un anonimat absolut, mor zeci de români din cauza gripei. Potrivit statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, până în data de 27 martie, 72 de români au murit din cauza virusului gripal A1, subtip H1. ”În săptâmana 16.03.2020 – 22.03.2020, au fost raportate la nivel național 303 cazuri de gripă clinică, în scădere față de cele raportate în săptămâna precedentă (2417) și de 2,4 ori mai puține comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 57.086, cu 31.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (83.275) și cu 30.2% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (81.831). Scăderea numărului total de cazuri de infecții respiratorii acute în săptămâna 16.03.2020 – 22.03.2020 comparativ cu cel din săptămâna anterioară poate fi datorată și subraportărilor/neraportărilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicați în gestionarea situației provocate de Covid-19. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 187 decese confirmate cu virus gripal, de 3 ori mai multe decât în actualul sezon”, se arată în datele oficiale comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Mortalitatea Covid, necunoscută

Reputatul prof.dr.Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF Iași, atrage atenția asupra faptului că în acest moment nu se cunoaște care este mortalitatea prin coronavirus. ”Cauzalitatea poate fi directă, indirectă sau concuratoare, însă în această pandemie regula este – dacă testul este pozitiv a murit din cauza noului coronavirus. Nimeni nu mai stă să analizeze dacă a murit cu coronavirus sau de coronavirus. Au fost pregătite OMS-ul și sistemele de sănătate să facă față pandemiei? Răspunsul este fără echivoc NU. Sistemele de sănătate au fost sufocate. După criza pieței financiare din 2008, fondurile publice au fost folosite pentru salvarea băncilor, în timp ce „troica” (Banca Centrală Europeană, Comisia UE și Fondul Monetar Internațional) a cerut măsuri de economii substanțiale în sectorul social și, mai ales, în cel medical. Cea mai simplă metodă a fost reducerea numărului de paturi din spital: de la 3 la 1 (conform OMS 2017). Finanțarea spitalului a fost schimbată spre rentabilitatea economică. Privatizarea spitalelor și înființarea grupurilor de spitale private a fost încurajată. Investițiile au fost raționalizate. În plină pandemie, medicii din Italia, Spania, Franța, dar nu numai, au reclamat condiții catastrofale de lucru. OMS-ul a reacționat iresponsabil. A dat mesaje panicarde, care au îngrozit populația. Au recomandat aceleași măsuri, care s-au dovedit ineficiente în pandemia din 2009. Au lăudat modelul chinezesc și au impus statelor să-l urmeze, deși știau că, dată fiind cenzura din China, cifrele raportate nu au putut fi verificate. Rezultatul: virusul se răspândește cu viteză necontrolabilă (dovadă că în țările în care nu s-au adoptat aceste măsuri nu avem o creștere extraordinară, semnificativă statistic), personalul medical este epuizat fizic și psihic, spitalele sunt sufocate, economia intră în criză. Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (Covid-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic”, afirmă prof.dr.Vasile Astărăstoae.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
717 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger