AcasăNewsMortalitate în creștere pe listele de așteptare pentru transplant

Mortalitate în creștere pe listele de așteptare pentru transplant

Peste 11.000 de români se află pe listele de așteptare pentru transplant

Atacurile furibunde și concertate la adresa Agenției Naționale de Transplant și a oamenilor implicați în program au produs efecte devastatoare. Rata de mortalitate de pe listele de așteptare a românilor care au nevoie de transplant a crescut și continuă să crească alarmant.

Peste 11000 de români se află pe listele de așteptare pentru transplant

România ajunsese în anii 2013 și 2014 la 150 de donatori pe an, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Medicii implicați în programul de transplant spun că din 2000 până în 2016 rata de consimțământ în România a fost extrem de ridicată, ajungând undeva la 75%. Astfel că, rata de mortalitate de pe listele pentru transplant se situa în jurul a 13%. După 2016, când plângerile penale împotriva celor implicați în programul de transplant au început să apară pe bandă rulantă, programul de transplant s-a prăbușit. Atacurile, completate și de rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății, s-au dovedit a fi nefondate, dar consecințele au rămas. Lăturile aruncate în spațiul public asupra celor din programul de transplant au avut efect. Oamenii au început să fie reticenți, iar numărul de donatori a scăzut până la aproape de dispariție. Impactul mizeriilor apărute în presă este colosal, spun medicii, îngroziți de rata uriașă de mortalitate de pe listele de așteptare. De la aproape 400 de transplanturi pe an, s-a ajuns la mai puțin de 50, și numărul continuă să scadă.

Condamnați la moarte

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant au ieșit public și au atras atenția că toate acuzațiile grave și fără niciun fel de acoperire la adresa instituției nu fac decât să-i condamne la moarte pe cei aflați pe listele unei așteptări îngrozitoare. ”Știrile care pun la îndoială probitatea instituției transplantului, fără ca cei care le propagă să aibă dovezi clare în acest sens, nu fac decât să ia șansa la viață a unor pacienți cu boli grave, terminale, care se află pe listele de așteptare. Totodată, cei care aruncă în spațiul public astfel de știri contribuie din plin la scăderea ratei de donare. În România, donarea și transplantul de organe se fac după legislația europeană, cu asigurarea unor standarde de calitate și siguranță în vederea  garantării  unui  nivel  ridicat  deprotecție  a  sănătății  oamenilor. Unica  instituție responsabilă pentruactivitatea de transplant este Agenţia Naţională de Transplant, care nu are nicio legătură cu traficul de persoane. De acest fenomen, de care se vorbește tot mai mult în ultima  perioadă, se ocupăinstituțiile abilitateale statului. Conform  atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Transplant şi a misiunii sale, instituţia noastră nu poate împiedicapublicarea diverselor anunţuri în presă sau pe diferite platforme online. Darvă asigurăm că niciunul din aceste anunţuri nu şi-au găsit finalitatea în unităţile sanitare acreditate pentru transplant din România.Activitea de transplant este foarte complexă, iar drumul de la donator la primitorimplică mai multe etape, care pot fi duse la bun sfârșit doar de către specialiști foarte bine instruiți în acest domeniu”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger