AcasăNewsMoody's a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre...

Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre calificativele agentiei

Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre calificativele acordate de agentie, corespunzator incetarii de plati sau unei probabilitati reduse ca investitorii sa isi recupereze plasamentele, ca urmare a programului de restructurare a datoriilor catre creditorii privati.

Agentia nu a atribuit o perspectiva calificativului Greciei, din cauza probabilitatii mari ca guvernul grec sa intre in default (incetare de plati) si a faptului ca ratingul este cel mai redus pe scara sa de evaluare, transmite Bloomberg.

Moody’s anticipeaza ca investitorii care vor participa la schimbul de obligatiuni menit sa reduca datoriile Greciei catre creditorii privati cu 107 miliarde de euro vor primi sub 70% din valoarea nominala a detinerilor.”Planul reprezinta o operatiune de avarie, de fapt un default”, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Schimbul de obligatiuni are rolul sa reduca datoriile de circa 200 de miliarde de euro ale Greciei catre creditorii privati cu 107 miliarde de euro, astfel incat ponderea datoriei publice in PIB sa scada de la 160% la sfarsitul anului trecut la 120,5% din PIB pana in 2020. Operatiunea este o conditie a programului de salvare cu UE si FMI, de 130 de miliarde de euro.

Standard&Poor’s a redus deja ratingul Greciei la nivelul D, de „default selectiv”, iar Fitch la nivelul C, de „default inevitabil”, dupa anuntarea planului privind schimbul de obligatiuni.

Moody’s considera ca orice imbunatatire a ratingului Greciei dupa reevaluarea datoriilor va fi de mica amploare.Pentru ca ratingul Greciei sa urce deasupra nivelurilor asociate cu o probabilitate mare de default, ritmul consolidarii fiscale si al reformelor structurale ar trebui sa fie mult mai rapid decat cel anticipat.

author avatar
Ciprian Purice