AcasăNewsMonstrul Irma inghite Florida

Monstrul Irma inghite Florida

Americanii se tem că megafurtuna va fi cea mai devastatoare din istoria țarii

Devastastorul uragan a lovit, ieri, din plin arhipelagul Keys in sudul Floridei, aducand cu sine o mare dezlantuta si vanturi de 215 km/h, dupa ce a ucis 25 de persoane si a provocat pagube imense in Caraibe.

Americanii se tem că megafurtuna va fi cea mai devastatoare din istoria țarii

Irma, care a fost clasat in categoria 4 (din 5) se deplasa ieri lent catre coasta Floridei continentale cu doar 15 km/h, a precizat Centrul american pentru uragane. Autoritatile din Florida, unde traiesc aproximativ 35 de mii de romani au emis de cateva zile apeluri pentru ca locuitorii sa paraseasca imediat arhipelagul Florida Keys din cauza pericolului mortal al furtunii. Ochiul uraganului se indrepta spre coasta de vest a Floridei, meteorologii avertizand ca valurile oceanului pot depasi 4, 6 metri inaltime, suficient sa acopere o casa. Sute de mii de locuitori din Florida s-au refugiat in adaposturi au au fugit spre nord. In total, 6, 3 milioane de locuitori, mai mult de un sfert din populatia ”Sunshine State” au primit ordin de evacuare, creandu-se ambuteiaje uriase. Potrivit companiei Florida Power and Light, peste 430.000 de camine si firme din Florida nu au curent electric. In Cuba, unde uraganul a lovit vineri si sambata (clasificat in categoria 5) au fost inregistrate valuri de 7 metri inaltime pe coasta de nord, Havana fiind plasata in stare de alerta. O soarta similara asteapta acum o buna parte din Florida.

Un test pentru Trump

Uraganul este atat de mare incat autoritatile se asteapta la pagube uriase pe ambele coaste ale peninsulei. Inainte de sosirea uraganului, mii de locuitori din sudul Floridei au umplut pana la refuz adaposturile, unele persoane nemaifiind acceptate din cauza lipsei de locuri. Drept pentru care, multi au denuntat faptul ca presedintele Donald Trump nu-si pune la dispozitie luxoasa proprietate din Mar-A-Lago pentru oamenii ramasi in calea pericolului. Este evident ca Irma va fi si un adevarat test pentru presedintele Donald Trump care, deocamdata, s-a marginit sa le spuna locuitorilor din Florida sa plece din calea furtunii. Dar ei se vor intoarce iar Casa Alba va avea de gestionat reconstruirea zonelor afectate. Iar americanii nu au uitat violentele rasiale din 2005, dupa ce uraganul Katrina a ucis aprozimativ 2000 de oameni, si gestiunea catastrofala a situatiei.

Miami: Irma e la trei ore de noi

Meteorologii prevazusera ca furtuna nu va trece si prin Miami dar orasul va suporta efectele ”benzilor periferice” adica benzi dense de nori care inconjoara ciclonul. Miami, o aglomerare urbana de 400.000 de locuitori, era, incepand de sambata un oras fantoma cu strazile biciuite de ploaie.

In imaginile prezentate ieri, numeroase strazi din Miami au fost inundate (inclusiv celebrul Collins Avenue din Miami Beach), copacii au fost smulsi din radacini iar rafale puternice de vand incepeau sa afecteze cladiri si infrastructuri. Un roman din Miami, Alex Ceausu, a postat ieri pe pagina sa Facebook materiale video insotite de comentariul: ”Irma e la trei ore de noi”. In imagini se pot vedea efectele vantului napraznic care indoaie palmierii din Bal Harbour. De altfel, MAE roman a anuntat ca a activat o celula de criza pentru coordonarea interventiilor misiunilor diplomatice din zona afectata de uraganul Irma.

Pentru mulți refugiile<br >au devenit neîncăpătoare

Ordinele de evacuare au fost date de la baza aeriana MacDill, cartierul general a comandamentului central american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) aflat in Tampa, unde Irma este asteptat astazi. La Orlando, centrul spatial Kennedy a fost inchis. Florida este cel de-al treilea stat american ca densitate a populatiei iar autoritatile se asteapta la pagube colosale, de ordinul miliardelor de dolari. Cu valuri de aproximativ 5 metri inaltime pe coasta de vest si cu vanturi ce au viteze de 200 km/h, urganul poate declansa si catastrofale inundatii. Alabama si Georgia, unde uraganul este asteptat sa survoleze cele doua state incepand cu astazi dupa amiaza, se afla in stare de urgenta

Politia: Nu trageti in uragan

Un serif din Florida a fost obligat sa faca un apel oficial catre concetateni, dupa ce o pagina Facebook a fost creata, in aparenta in scop umoristic, invitandu-i pe locuitori sa puna mana pe arme si sa traga in Irma. ”Suntem foarte clari. Nu trageti in Irma. Uraganul nu va pleca iar dumneavoastra riscati efecte secundare periculoase”, a postat pe Twitter seriful comitatului Pasco, aflat in estul statului. Mesajul a fost insotit de o fotografie in care un individ inarmat cu o mitraliera tragea in directia norilor. ”Gloantele vor cadea, nu trageti”, a insistat seriful. Pagina Facebook intitulata ”Shoot At Hurricane Irma s-a bucurat imediat de atentia a 25.000 de persoane. ”Yo, aceasta furtuna idioata numita Irma spune ca vine peste noi. Sa-i aratam ca noi vom trage primii”, au indemnat autorii paginii. Unul din ei, Ryon Edwards, a explicat la BBC ca a creat-o pentru a mai ”destinde atmosfera”, manat de o ”combinatie de stres si plictiseala”. ”Raspunsul a fost o surpriza totala pentru mine. Nu m-am asteptat ca oamenii sa reactioneze asa, totul a scapat de sub control”, a adaugat el. Site-ul pro arme de foc The Truth About Guns a criticat sever pagina, estimand ca o asemenea ”gluma” este de fapt un demers iresponsabil pentru violarea uneia din regulile de baza ale sigurantei manuirii armelor de foc: a cunoaste tinta si ceea ce se afla in spatele ei. ”Un uragan este deja un fenomen periculos, care poate arunca obiecte in aer cu viteze de peste 120 km/h. Adaugati si gloante la aceasta… Cine are nevoie de asa ceva”, au indicat cei de la The Truth About Guns.

author avatar
Tudor Borcea
1.207 afisari

2 COMENTARII

  1. Va oferim urgent lucru pe internet: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: mirela.kovacs@gmail.com

  2. 10-09-2017. 9+2+1-7=5 GOD; 10+2+1+7=20 JESUS CHRIST; 9-2-1+7=13 MARY; 10-2-1+7=14 ELIJAH TISHBITE numerele literelor și laturilor numelor divine. Acesta este calculul matematic ceresc care indică proveniența uraganului Irma în Florida, USA și Cotidianul Național e obligat să-l introducă în articole.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger