AcasăNewsMoneda unica, moarta inca din ”fasa”

Moneda unica, moarta inca din ”fasa”

Jacques Delors ii invinovateste pe ministrii de finante din UE de esecul euro

Euro era sortit esecului inca din start, din cauza unor erori de calcul voite ale ministrilor de finante din UE. Soarta Uniunii Europene se va decide la sfarsitul acestei saptamani.

Jacques Delors ii invinovateste pe ministrii de finante din UE de esecul euro

Fostul sef al Comisiei Europene  in perioada 1985-1994, Jacques Delors, a declarat in weekend pentru Daily Telegraph ca moneda unica era condamnata din start, din cauza unor greseli de ”constructie”. Ministrii de finante ai tarilor membre UE au inchis ochii la punctele slabe ale economiilor statelor respective, iar decidentii de la Bruxelles nu au avut parghii prin care constranga guvernele sa-si tina sub control datoriile. ”Aceaste omisiuni au dus la criza actuala”, a spus Jacques Delors. El sustine ca, daca planul sau  pentru euro era pus in aplicare (austeritate, control strict al cheltuielilor si datoriilor statelor membre), moneda unica ar fi ramas puternica.

Fiecare stat cu datoria sa

Ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble,  sustine ca fiecare stat trebuie sa-si reduca singur datoria. El propune infiintarea in fiecare tara din zona euro a unui ”fond de rascumparare”,  care sa preia datoria ce depaseste 60% din PIB, fondul urmand sa fie alimentat din taxe. Propunerea lui  Schaeuble va fi discutata vineri la summitul UE de la Bruxelles.

Ziua care decide viitorul UE

Data de 9 decembrie 2011 ar putea ramane in istorie fie ca ziua in care euro a fost salvat, fie ca momentul initial al destramarii UE. La summitul de la Bruxelles, mai marii Uniunii sunt chemati sa ia decizii hotaratoare. In caz contrar, zona euro se va dezintegra, iar analistii avertizeaza asupra izbucnirii unei crize economice mondiale catastrofale.

Marea Britanie spune ”pa” UE

Premierul britanic David Cameron atrage atentia asupra intentiilor Germaniei si Frantei, care vor modificarea tratatelor UE. ”Daca acest fapt se va intampla, ma voi asigura ca interesele Marii Britanii vor fi protejate si intarite”, a afirmat Cameron, lasand sa se inteleaga ca tara sa ar putea parasi UE, lucru dorit de altfel de majoritatea britanicilor.

author avatar
Arpad Dobre
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger