AcasăNewsMoneda nationala ajunge in curand la 4,7 lei/euro

Moneda nationala ajunge in curand la 4,7 lei/euro

Analistii financiar-bancari avertizeaza ca moneda nationala ar putea fi cotata in curand cu 4,7 lei/euro. Oamenii de afaceri atrag atentia ca produsele si ratele la banci se vor scumpi, somajul va creste, iar consumul va scadea abrupt.

In vremuri de criza politica, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este pus in situatia de a „revigora” leul slabit de politicieni

Demersul pentru suspendarea presedintelui Romaniei a avut ca efect imediat deprecierea monedei nationale, care a fost cotata vineri de BNR cu 4,51 lei/euro. Acesta este un nou maxim istoric in doar cateva zile, dar raul abia de acum incolo va veni. Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania spun ca, in urmatoarele sase luni, leul va inregistra cotatii de la 4,4 lei/euro la 4,7 lei/euro, urmand ca spre sfarsitul anului sa se stabilizeze la 4,5 lei/euro. Analistii de pe piata londoneza avertizeaza ca nivelul cursului ar putea atinge si chiar depasi 5 lei/euro, poate chiar din toamna.  Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a precizat ca BNR e pregatita sa ia masuri pentru a tine in frau cursul valutar.

Efecte dure pentru romani

Oamenii de afaceri avertizeaza ca deprecierea leului va produce efecte in lant. Romanii isi cam platesc ratele la banci, dar acestea vor deveni tot mai mari, iar la un curs de 5 lei/euro se vor majora cu 10-15%, in cazul creditelor in euro, platite in lei. Drept urmare, multi vor strange cureaua si vor aloca tot mai putini bani pentru servicii si produse nealimentare, apoi si pentru alimente. Acest fapt va genera restrangerea activitatii in mai toate sectoarele economiei, iar numarul somerilor va creste. Democratia costa, spun politicienii, dar pretul e platit mereu de cetatenii de rand.

author avatar
Arpad Dobre
367 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger