AcasăNewsMoneda euro, un vis frant?

Moneda euro, un vis frant?

Grecia ar putea fi primul, dar poate nu ultimul stat UE din zona euro care intra in incapacitate de plata

Euro a creat  cea mai mare putere economica din lume, dar ar putea genera cea mai grava criza economica din istoria omenirii. Visul Europei unite si al monedei unice este pus sub semnul intrebarii.

Deciziile controversate ale Angelei Merkel si ale lui Nicholas Sarkozy ar putea salva moneda unica

Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, a fost actul de nastere al euro, moneda care trebuia sa duca  la crestere economica si prosperitate in  UE.  Acum, visul european a  fost  dat peste cap.  Statele dezvoltate sunt obligate sa ajute financiar  tarile cu economii mai slabe,  iar spectrul unei noi crize poate declansa o recesiune la nivel mondial.

Inceputurile euro

Ideea unei singure monede a fost promovata de fostul ministru de finante al Frantei, Jacques Delors. Euro trebuia sa aduca  o stabilitate a preturilor, crestere economica si beneficii comerciale.  Trastatul de la Maastricht  a stabilit criterii obligatorii de aderare la zona euro, printre care un deficit bugetar de maximum 3% din Produsul Intern Brut  (PIB) si o  datorie publica de cel mult  60% din PIB-ul fiecarei tari canditate.

Tarile zonei euro

Cele mai puternice sunt  Germania, Franta, iar cele mai slabe economii ale zonei sunt ale  tarilor „alintate” malitios cu acronimul PIIGS (porci, in traducere libera): Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania.  Alti membrii ai zonei euro sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia, Slovenia si Estonia. Danemarca a refuzat  prin referendum sa adopte moneda unica. Marea Marea Britanie nu a aderat la zona euro in primul rand din cauza euroscepticismului fostilor sai  premieri Margaret Tatcher si John Major si doar ex-prim ministrul Tony Blair a fost de acord, dar numai daca  s-ar efectua teste economico-financiare.  Acestea nu au mai avut loc, iar Marea Britanie a ramas  in afara zonei euro.  In prezent, circa 75% dintre britanici  se opun adoptarii euro.

Grecia, buturuga mica

Grecia ar putea fi primul, dar poate nu ultimul stat UE din zona euro care intra in incapacitate de plata

Economia greceasca a avut probleme din momentul in care a aderat la euro, din cauza tendintei sale de a cheltui prea mult.  Dupa 2009, Grecia  a fost lovita de o serie de retrogradari ale ratingului de tara. In pofida masurilor brutale de austeritate,  nu a reusit sa-si revina, iar acum  negociaza un imprumut de opt miliarde de euro, pentru a putea plati salariile din sectorul  public

Cutremur in zona euro

Situatia Greciei a declansat panica printre investitori, iar probleme sunt si in alte tari, printre care Irlanda si Portugalia. Nimeni nui stie ce se  intampla  daca un stat membru  falimenteaza, dar nesiguranta  de pe pietele internationale poate duce la o noua recesiune, urmata  de somaj masiv si  reduceri salariale.  Acest fapt va reaprinde dezbaterea referitoare la supravieiuirea  visului european si a euro, precum si daca a meritat sau ca moneda unica sa fie creata.

Euro, salvat pe marginea  prapastiei

Recenta intalnire intre presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel  nu a fost in masura sa liniseasca spiritele. Analstii economici din Europa dar si din SUA sustin ca Germania  si Franta au politici controversate si iau masuri ” pe marginea prapastiei”, dar este posibil ca euro sa fie salvat.

Rusia vrea in strategia de salvare a euro

Consilierul pe probleme economice al Kremlinului, Arkadi Dvorkovici, a declarat ca Rusia ar ajuta statele din zona euro, daca acestea vor stabili o strategie clara pentru depasirea crizei. Dvorkovici vorbea oarecum si in numele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), dar in mod special despre posibilitatea participarii Rusiei la iesirea din criza. Zilele astea, perceptia asupra modului in care rusii fac afaceri este distorsionata de dezvaluirile despre coruptie si trafic de influenta la nivel inalt din procesul dintre oligarhii rusi Boris Berezovski si Roman Abramovici. “Trebuie sa cititi Shakespeare ca sa intelegeti mentalitatea de secol XVI dupa care au actionat”, a zis avocatul englez al lui Abramovici. Cu o astfel de mentalitate, cam greu sa aiba parte Rusia de o bucata din “placinta” euro!

author avatar
Arpad Dobre
328 afisari

1 COMENTARIU

  1. programul utopic al acestei monede ..a murit inca din fasa cu asa..nasi si mai ales asa…cumetrii…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger