AcasăNewsMonarhia britanica, cotitura cu Israelul

Monarhia britanica, cotitura cu Israelul

Palatul Kensington il trimite cu bataie lunga pe ducele de Cambridge in Tara Sfanta, intorcand o pagina de relatii ambigue ale Marii Britanii cu evreii.

Printul William, al doilea in ordinea de succesiune la coroana britanica, va face vara aceasta o vizita oficiala in Israel si in teritoriile palestiniene ocupate, o premiera. Nici un membru de acest nivel al familiei regale britanice nu a facut o vizita oficiala in Israel, de la crearea statului evreu, in 1948. Valabil si pentru regina Elisabeta, in conditiile unor relatii deloc pozitive ale casei de Windsor cu evreii.

Palatul Kensington il trimite cu bataie lunga pe ducele de Cambridge in Tara Sfanta intorcand o pagina de relatii ambigue ale Marii Britanii cu evreii

Elisabeta a doua, suveranul care a calatorit in toata lumea fara pasaport, a trecut ani de-a randul prin toate fostele colonii britanice. Cu exceptia Israelului. Tara fata de care a avut mereu o atitudine ambigua, inclusiv fata de comunitatea evreiasca din Marea Britanie, a doua cea mai importanta din Europa, dupa cea din Franta. Sigur, familia regala britanica nu poate fi suspectata de antisemitism. Insa regina a fost mereu apropiata de inalta aristocratie protestanta. Cercul ei apropiat, doamnele de companie, este format exclusiv din membri celei mai inalte nobilimi. Iar in Marea Britanie, unde diferentele intre clasele sociale sunt mai vizibile ca in alta parte, comunitatea evreiasca (cum este si cazul celei catolice) a fost tinuta la distanta de palatul regal. Anumiti membri ai familiei Windsor (ca printesa Margaret sau chiar regina mama) au avut in particular discursuri peiorative la adresa evreilor. De altfel, in regat, unde comunitatea evreiasca a jucat un rol de prim plan, nici un evreu nu a fost numit intr-un post de comanda la palatul Bucjingham.

Sprijin pentru cel de-al III-lea Reich

Istoria familiei Windsor, de origine germana, poarta si ea o amprenta defavorabila evreilor. Regina Victoria impartea prejudecatile sotului sau, printul Albert de Saxa-Coburg-Gotha. Cu acordul primilor sefi de guvern aristrocrati, ea a refuzat multa vreme sa-i innobileze pe evreii eminenti. Iar primul ei ministru favorit, Benjamin Disraeli, aflat la putere intre 1874 si 1880, era de origine evreiasca. Insa a fost convertit la religia de stat anglicana. In 1930, regele George VI si sotia sa au sustinut politica de ameliorare a relatiilor cu Adolf Hitler dusa de premierul Neville Chamberlain. De teama comunismului dar si datorita antisemitismului, o mare parte a nobilimii britanice nu-si ascundea simpatia fata de miscarea nazista a lui sir Oswald Mosley, baronet si politician britanic care a devenit ulterior liderul partidului Uniunea Fascistilor Britanici. Edward VIII, devenit duce de Windsor dupa abdicarea sa din 1936, sustinea deschis cel de-al III Reich. In inalta societate britanica, unde antisemitismul se exprima deschis, era insa si o exceptie: Winston Churchill.

Contacte  limitate la minimum

Conditiile dramatice ale nasterii statului Israel, in 1947, au marcat membrii casei Windsor, foarte legati de monarhiile din Orientul Apropiat, in special cu cele din Egipt, Irak si Iordania. Acest panarabism a fot si o reactie a declaratiei Balfour (1917) care a pus bazele crearii unui stat evreu in Palestina. Iar atacurile unor extremisti evrei, in special cel din 1946 soldat cu distrugerea hotelului King David (91 de morti) care servea drept cartier general al armatei britanice in Palestina au complicat lucrurile. Pana la cotitura pe care o va marca vizita printului William, casa Windsor a limitat la minimum contactele cu Israelul: printul Charles a asistat la funeraliile fostului premier israelian Yitzhak Rabin iar sotul reginei, printul Philip, a vizitat memorialul Yad Vashem.

Un moment istoric, spune Netanyahu

Vizita printului William in Israel face parte dintr-un turneu pe care acesta il face in Orientul Mijlociu. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat-o ”istorica”. ”Un musafir special si un cadou special pentru aniversarea celor 70 de ani de independenta”, a declarat presedintele Israelului, Reuven Livin. Acelasi entuziasm si de partea palestiniana. ”Vizita va intari relatiile de prietenie dintre popoarele noastre”, a declarat liderul palestinian Mahmoud Abbas. Chiar daca Israelul nu a figurat pana acum pe agenda oficiala a monarhiei britanice, potrivit presei britanice o vizita oficiala a printului Charles (prevazuta in 2017) a fost anulata de ministerul britanic de Externe pentru a nu-i irita pe aliatii arabi ai Regatului din regiune. Tot in 2017, premierul Theresa May a denuntat, cand l-a primit pe Netanyahu, stabilirea de colonii israeliene in teritoriile palestiniene, cu ocazia centenarului declaratiei Balfour-text considerat in Israel ca prefigurarea crearii statului evreu iar pentru palestiniei inceputul unei ”catastrofe”. In decembire 2017, Marea Britanie si-a exprimat dezacordul cu privire la decizia presedintelui SUA de a recunoaste Ierusalimul drept capitala statului Israel.

author avatar
Tudor Borcea
762 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger