AcasăNewsMomentul exploziei de la Dedeman Botoșani, surprins în imagini/Prima reacție a companiei...

Momentul exploziei de la Dedeman Botoșani, surprins în imagini/Prima reacție a companiei – VIDEO

sursa foto: captură video Antena 3

Au apărut primele imagini ce surprind momentul deflagrației ce s-a produs, vineri dimineață, la un magazin de bricolaj din Botoșani. Explozia, urmată de incendiu, a declanșat alerta în rândul autorităților din Botoșani, care au activat Planul Roșu de intervenție, mobilizând la fața locului mai multe autospeciale ale salvatorilor. Din informațiile venite de la Ministerul Sănătății, 13 oameni au fost răniți.

Momentul exploziei, care a avut loc vineri la magazinul de bricolaj Dedeman din Botoșani, a fost surprins pe camerele de supraveghere. Deflagrația a fost urmată de un incendiu.

Din imaginile prezentate de Antena 3 se poate observa o flacără, înainte ca suflul exploziei să distrugă o parte din fațada clădirii. Potrivit sursei citate, un panou a zburat de pe fațada clădirii și a ajuns până în apropiere de drumul național care trece pe lângă centrul comercial.

 

Informații de la Ministerul Sănătății, despre starea răniților

Ministerul Sănătății a transmis, într-o informare de presă, detalii despre numărul victimelor și despre starea persoanelor rănite în urma exploziei de la Botoșani. „În dimineața zilei de 7 iunie a avut loc o explozie la un centru comercial din municipiul Botoșani. Până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului.

Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Dedeman, prima reacție după explozia de la magazinul din Botoșani

A apărut și o primă reacție a companiei Dedeman, transmisă prin intermediul unui comunicat de presă. Reprezentanții companiei menționează că, în momentul exploziei, „o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului”. Și susțin că „magazinul Dedeman Botoșani respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”.

Redăm în cele ce urmează, integral, reacția oficială din partea companiei Dedeman cu privire la explozia produsă vineri, 7 iunie, la magazinul din Botoșani:

„Astăzi, 7 iunie 2024, în jurul orei 10:30, în incinta magazinului Dedeman Botoșani, a avut loc o explozie urmată de un incendiu. În urma acestui incident regretabil, au rezultat persoane rănite, care au fost imediat transportate la spital. Restul persoanelor prezente în magazin în acel moment, clienți și angajați, au fost evacuați în siguranță, iar intervenția rapidă a echipelor de intervenție a permis stingerea incendiului într-un interval scurt de timp.

Menționăm că, în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.

De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoșani respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.

Prioritatea noastră este să asigurăm că toți cei afectați de acest incident primesc îngrijirea și suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a investiga și stabili cauzele exacte ale exploziei și vom reveni cu informații oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate.

Le mulțumim echipelor de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. Eforturile lor rapide au permis gestionarea eficientă a situației și transportarea imediată a persoanelor afectate la spital.

Ne preocupăm să sprijinim recuperarea victimelor și vom pune la dispoziție toate resursele necesare în acest scop.”

Vă amintim că, după explozia urmată de incendiu produsă la magazinul de bricolaj din Botoșani, a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție, având în vedere numărul persoanelor implicate. Mai multe persoane rănite au fost transportate la spital, pentru a primi îngrijir medicale. Din câte s-a anunțat de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, peste 100 de persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat.