AcasăNewsMoldovenii ies masiv în stradă. Debandada politică de la Chișinău umple paginile...

Moldovenii ies masiv în stradă. Debandada politică de la Chișinău umple paginile presei internaționale (VIDEO)

Igor Dodon, înfățișat ca animalul de companie al lui Vladimir Putin pe o placardă a protestatarilor (Sursa foto: Twitter)

Criza politică din Republica Moldova, în urma căreia președintele Igor Dodon a fost suspendat de Curtea Constituțională a țării, capătă dimensiuni și mai mari. Mii de persoane au manifestat duminică în Piața Marii Adunări Naționale, scandând pentru respectarea deciziilor Curții Constituționale și pentru organizarea de alegeri anticipate, atât parlamentare, cât și prezidențiale.

Igor Dodon înfățișat ca animalul de companie al lui Vladimir Putin pe o placardă a protestatarilor Sursa foto Twitter

Între deciziile Curții Constituționale intră și declararea nelegitimă (sâmbătă) a numirii Maiei Sandu în funcția de premier al Republicii Moldova. În schimb, prim-ministrul nou-numit de la Chișinău și-a anunțat deja, printr-un discurs în Parlament, prioritățile Cabinetului pe care-l conduce: 1 Eliberarea statului din captivitate și votarea pachetului de „legi antioligarhice”. 2 Scoaterea țării din izolare internațională și relansarea economică. „Vom readuce finanțarea externă pentru a asigura investiții în toate domeniile economice. Vom elimina schemele și cumătrismul”. 3 Crearea condițiilor pentru creșterea calității vieții, servicii bune în educație și sănătate și eliminarea corupției în aceste domenii.

Protestatarii au fost aduşi în Chişinău cu zeci de microbuze şi autocare, pentru a participa la mitingul organizat de Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Igor Dodon şi au scandat „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul” şi „Ţara nu se vinde”. Plahotniuc a declarat: „Am venit să arătăm un mesaj de solidaritate. Este o lovitură de stat. Jos Dodon! Dodon trebuie să demisioneze imediat, trebuie să mergem în alegeri parlamentare anticipate şi concomitent alegeri prezidenţiale. Noi, PD, am încercat să facem o alianţă, să mărim salarii, pensii mai mari, însă a venit Dodon să mă convingă să împărţim ţara. Nu am acceptat condiţiile lui, nu am acceptat să-mi trădez ţara”, a declarat Plahotniuc. În cadrul protestului, acesta a făcut apel susţinătorilor să fie pregătiţi pentru organizarea altor manifestări similare în următoarele zile.

Evenimentele politică de la Chișinău au intrat și în ochii presei internaționale. Agenția Reuters relatează că președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de Curtea Constituțională a Republicii Moldova după ce a refuzat să dizolve Parlamentul. De asemenea, alte publicații internaționale au scris despre „guvernul-surpriză” din Republica Moldova, care a fost, între timp, declarat neconstituțional.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger