AcasăNewsMoldovenii ies masiv în stradă. Debandada politică de la Chișinău umple paginile...

Moldovenii ies masiv în stradă. Debandada politică de la Chișinău umple paginile presei internaționale (VIDEO)

Criza politică din Republica Moldova, în urma căreia președintele Igor Dodon a fost suspendat de Curtea Constituțională a țării, capătă dimensiuni și mai mari. Mii de persoane au manifestat duminică în Piața Marii Adunări Naționale, scandând pentru respectarea deciziilor Curții Constituționale și pentru organizarea de alegeri anticipate, atât parlamentare, cât și prezidențiale.

Igor Dodon înfățișat ca animalul de companie al lui Vladimir Putin pe o placardă a protestatarilor Sursa foto Twitter

Între deciziile Curții Constituționale intră și declararea nelegitimă (sâmbătă) a numirii Maiei Sandu în funcția de premier al Republicii Moldova. În schimb, prim-ministrul nou-numit de la Chișinău și-a anunțat deja, printr-un discurs în Parlament, prioritățile Cabinetului pe care-l conduce: 1 Eliberarea statului din captivitate și votarea pachetului de „legi antioligarhice”. 2 Scoaterea țării din izolare internațională și relansarea economică. „Vom readuce finanțarea externă pentru a asigura investiții în toate domeniile economice. Vom elimina schemele și cumătrismul”. 3 Crearea condițiilor pentru creșterea calității vieții, servicii bune în educație și sănătate și eliminarea corupției în aceste domenii.

Protestatarii au fost aduşi în Chişinău cu zeci de microbuze şi autocare, pentru a participa la mitingul organizat de Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Igor Dodon şi au scandat „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul” şi „Ţara nu se vinde”. Plahotniuc a declarat: „Am venit să arătăm un mesaj de solidaritate. Este o lovitură de stat. Jos Dodon! Dodon trebuie să demisioneze imediat, trebuie să mergem în alegeri parlamentare anticipate şi concomitent alegeri prezidenţiale. Noi, PD, am încercat să facem o alianţă, să mărim salarii, pensii mai mari, însă a venit Dodon să mă convingă să împărţim ţara. Nu am acceptat condiţiile lui, nu am acceptat să-mi trădez ţara”, a declarat Plahotniuc. În cadrul protestului, acesta a făcut apel susţinătorilor să fie pregătiţi pentru organizarea altor manifestări similare în următoarele zile.

Evenimentele politică de la Chișinău au intrat și în ochii presei internaționale. Agenția Reuters relatează că președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de Curtea Constituțională a Republicii Moldova după ce a refuzat să dizolve Parlamentul. De asemenea, alte publicații internaționale au scris despre „guvernul-surpriză” din Republica Moldova, care a fost, între timp, declarat neconstituțional.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
307 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...