AcasăNewsMoldova, sfâșiată?! După Transnistria, și Găgăuzia cere protecția Rusiei!

Moldova, sfâșiată?! După Transnistria, și Găgăuzia cere protecția Rusiei!

Moldova, sfâșiată?! După Transnistria, și Găgăuzia cere protecția Rusiei!Moldova, sfâșiată?! După Transnistria, și Găgăuzia cere protecția Rusiei!/ Sursa FOTO: zdg.md

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, a fost vineri, 1 martie 2024, la Moscova pentru a se plânge de „presiunile” din partea Chişinăului şi pentru a cere ajutor.

Vizita ei vine la doar două zile după ce autorităţile din Transnistria, regiunea separatistă prorusă, au decis să se adreseze la rândul lor parlamentului de la Moscova, cerând ajutor şi protecţie. Potrivit News.ro, aceștia au invocat „prigoana” din partea autorităţilor centrale de la Chişinău.

„Strigăt de ajutor”

Evghenia Guţul a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko.

Guţul a denunţat „presiuni” din partea Chişinăului şi a solicitat sprijinul Rusiei. În replică, Matvienko a numit Chişinăului „rusofob”, potrivit RIA.

Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autorităţile centrale, se întrec deja toate limitele. Noi am avut relaţii de prietenie cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relaţii şi pe viitor, vrem să avem sprijinul Federaţiei Ruse”, a declarat Evghenia Guţul.

La rândul său, Matvienko a menţionat că Rusia urmăreşte „cu mare tristeţe” evenimentele din Republica Moldova.

Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaborăm, noi vom acorda tot sprijinul necesar pentru a ne întări şi lărgi legăturile şi nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.

Cine este Evghenia Guţul

Evghenia Guţul a fost învestită oficial în funcţie în data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat inclusiv vedete din Turcia.

Deşi de la învestire a trecut peste jumătate de an, preşedinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guţul în funcţia de membru al Executivului prin decret prezidenţial, nu a semnat acest act.

Maia Sandu a declarat că nu se grăbeşte să o desemneze pe Evghenia Guţul în Guvern, întrucât există mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. Este vorba, în special, de acuzaţii că ar folosit fonduri ilegale în campania electorală.

Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a spus şefa statului.

Transnistria și Găgăuzia, pârghiile Rusiei de a destabiliza Rep. Moldova

Oficialii de la Moscova şi portavocile Kremlinului continuă să stabilească condiţii de propagandă pentru a folosi Transnistria şi regiunea autonomă moldovenească pro-rusă Găgăuzia pentru a destabiliza Moldova.

Rușii nu au indicat încă în ce scop intenţionează să valorifice aceste condiţii de propagandă, a scris Institutul pentru Studiul Războiului într-i analiză publicată după demersul de miercuri al Tiraspolului, care a cerut „protecţie” din partea Moscovei.

Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, are propria adunare locală şi propriul guvern autonom şi are o populaţie de origine turcă, care a aderat însă la creştinismul ortodox.

Din cei 140.000 de locuitori ai regiunii, puţini cunosc limba română, în schimb sunt rusofoni. Autorităţile de la Comrat au avut o relaţie tensionată cu autorităţile moldoveneşti în cele trei decenii de independenţă, tensiuni care s-au accentuat mai ales de la venirea unei conduceri proeuropene la Chişinău şi de la invazia rusă în Ucraina.

author avatar
Mihail Ioan
911 afisari

9 COMENTARII

  1. Se pare ca rusii isi iau cu japca toata regiunea de la Marea Neagra si se apropie de granita cu Romania.Fura terenuri.Asa sunt obisnuiti de sute de ani Sa fure.Din cate se pare au nevoie de porturi sa isi faca ei trafic de trafic…in UE si in alte parti.Cum credeti ca se fac miliarde in cativa ani? Nu o sa ii mai controleze nimeni prin padurea Letea.Au facut Bastroe pentru rusi?

    • Opreste-i tu, alienatule !
      Chisinaul a crezut ca daca imita Bucurestii si ii injura non-stop pe rusi, vor cistiga ceva de la americani.
      Vor cistiga destructurarea !
      Si s-ar putea sa nu fie singur pe acest drum !

  2. Dar unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. Înseamnă, de asemenea, acțiunea militară și marea depresiune, dezintegrare UE și a NATO. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4). Iisus explică: „Lucruri terifiante [φοβητρα] atât cât şi [τε και] extraordinare (legat de fenomene neobișnuite) [σημεια] din [απ] cer [ουρανου] puternice [μεγαλα] vor fi [εσται]” (Luca 21:11). Unele manuscrise antice conțin cuvintele: „και χειμωνες” – „și geruri” (o numim azi „iarna nucleară”), iar în Marcu 13:8: „και ταραχαι” – „și dezordini” (lipsa ordinii publice). Vor fi de asemenea cutremure semnificative pe lungimea și lățimea din regiuni (cauzate de armele nucleare), lipsuri de alimente şi epidemii. Acesta nu va fi sfârșitul lumii. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor nasterii (Matei 24:8). Este timpul să ne împăcăm cu Dumnezeu.

  3. Daca in Romania zdrentele astea de la conducerea tarii si serviciilor secrete si discrete mai continua cu nenorocirile si mafia,inclusiv din justitie, poporul roman va astepta cu nerabdare sosirea armatei de eliberare din RUSIA.

  4. Cine credeti voi ca doreste din R. Moldova, sa schimbe functionarul moldovean sau rus cu unul oltean, ardelean sau mai stiu eu care. Ce s-ar schimba pentru moldoveni unirea cu noi ?? Saracia noastra s-ar uni cu saracia lor. Halal sa ne fie.

    • S-ar schimba ca va veni mUE sa le ordone sa inchida unitati de productie, sa arunce aragazul si sa cumpere (!) plita cu inductie, sa arunce centralele de apartament, sa nu mai flatuleze, sa arunce autoturismele mai vechi de 15 ani, desi sint in perfecta stare tehnica si alte imbecilitati ursulo-bideneze !
      Mai bine iesim noi din mUE si ne unim,apoi, cu Republica Moldova !

  5. Cele două cereri trebuiau închise înainte de formulare, cu metode navalniene, doar așa vă înțeleg barbarii estici. Luați draq exemplu de la alții și ridicați vă în picioare odată, sclavetilor!

  6. N-ai vrea sa te consulti putin cu tradatorul ruso – ucrainian, scolit in sua, ca sa-ti clarifici ideea privind ”metodele” ?
    Apoi sa ramii cu el si sa ne trimiti un e-mail !

  7. Cer ajutor degeaba. Rusia e departe de Transnistria si Gagauzia. Intr-o singura saptamana, chestiunea se rezolva in totalitate, pe cale militara. Ori de catre Ucraina, ori de catre Rep. Moldova, cu sprijinul masiv al NATO. Si asa si trebuie. E de dorit a doua varianta, pentru ca Ucraina nu le-ar mai da inapoi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger