AcasăNewsMoldova, in capcana lui Putin

Moldova, in capcana lui Putin

Rusia se instaleaza confortabil in politica de la Chisinau

Presedintele rus intra in forta in iuresul luptelor pentru putere de la Chisinau si da asigurari ca Moscova il va sprijini pe Igor Dodon si pe “actualii sai parteneri de coalitie”  in lupta impotriva “uzurpatorilor puterii” din R. Moldova. Expert, cum altfel, in sforarii geopolitice, Kremlinul impusca doi iepuri dintr-o lovitura – scapa de Plahotniuc si recunoaste noul Guvern al tarii, condus de Maia Sandu, un premier care s-a aliat cu socialistii (de necrezut) pentru a-l alunga pe puternicul oligarh „democrat”, fara sa-si dea seama ca a muscat din momeala si si-a adus rusii pe cap, cei care vor manevra tara fix pe mana ei.

Rusia se instaleaza confortabil in politica de la Chisinau

„Ceea ce fac acum Igor Dodon si oponentii sai cu care a format o coalitie temporara reprezinta un pas catre construirea unui stat civilizat si modern. Evident ca ii vom sustine pe Igor Dodon si pe partenerii sai de coalitie pentru a scapa pentru totdeauna de oamenii care au uzurpat puterea. Moldova nu constituie o situatie unica, ci cea mai reprezentativa, pentru ca puterea in Moldova, la fel ca partial in Ucraina, era, in sensul deplin si total al acestui cuvant, uzurpata de structuri oligarhice, care si-au subordonat toate structurile de stat, toate absolut: si domeniul justitiei, si parlamentul, totul”, spune Putin.

Moscova si-a impus legea

Asocierea  cu Ucraina nu lasa loc de dubii –  revenirea Rusiei pentru a destabiliza intreaga regiune sub ochii blanzi ai partenerilor  externi  care si-au anuntat sprijinul pentru  Guvernul Sandu, inclusiv al UE, ce o tine langa de cateva zile, indemnand “la calm”. O combinatie si pe placul Statelor Unite, Trump n-are ganduri prea mari cu Moldova –  planul (rusesc) de federalizare a tarii, coruptia sau  conflictul din Transnistria –nu intra pe agenda Casei Albe. Dar Ucraina intra, o tara tampon a relatiilor Rusia-SUA, si n-ar fi exclus ca in aceasta zona imprevizibila sa fie atrasa si Moldova, cu un acord global al Moscovei si Washingtonului. In ceea ce-l priveste pe  Igor Dodon, presedintele cheama functionarii publici, angajatii structurilor de forta si militarii sa recunoasca noul Guvern de la Chisinau, asigurand, sigur pe el, ca nimeni nu va fi „pedepsit” in urma acestei decizii. Dodon a subliniat ca “noua guvernare legitima este sustinuta de principalii parteneri externi ai R. Moldova: Rusia, Canada, statele europene, Comisia Europeana, Consiliul Europei si altii”. Cu Rusia cap de lista, Dodon nici macar nu se mai ascunde (PSRM-ul sau e majoritar in parlament, Maia Sandu n-o sa aiba prea mult loc de intors) si va conduce tranzitia politica de la Chisinau dupa cum va apasa pe butoane Moscova.

author avatar
Andrei Coman
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger