AcasăNewsMoldova a închis tot

Moldova a închis tot

Republica Moldova a închis deja granițele și a suspendat zborurile spre Europa

Deși nu are decât 29 de cazuri confirmate cu coronavirus, Republica Moldova a decis să ia măsuri extrem de drastice pentru protecția populației. Astfel, de luni, toate punctele comerciale au fost închise, excepție făcând doar alimentarele, farmaciile și stațiile PECO. Totodată, ieri, Guvernul Moldovei a cerut Parlamentului să decreteze starea de urgență.

Republica Moldova a închis deja granițele și a suspendat zborurile spre Europa

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a decis ca, din 16 martie, toate piețele și toate magazinele să-și închidă porțile, în afară de cele alimentare, farmacii și benzinării.  Totodată, restaurantele, cantinele și barurile au fost obligate să-și sisteze activitatea, însă vor putea livra către consumatori produsele lor. „Hotărârea a fost semnată de mine și de colegii competenți și este obligatorie, în termenii indicați în acea Hotărâre. Măsurile sunt radicale, dureroase, cu efecte pentru fiecare dintre noi, cu efecte economice. Am văzut cu toții evoluția situației în țările europene”, a declarat Ion Chicu, premierul Republicii Moldova. În capitală, primarul Chișinăului a decis să ia măsuri fără precedent, apelând la ajutorul polițilștilor pentru a evita supraaglomerarea în mijloacele de transport în comun. ”În fiecare staţie de aşteptare din municipiul Chișinău vor fi prezente câte două persoane din forțele de ordine pentru a nu permite supraîncărcarea cu pasageri a transportului public. Și în această dimineaţă la linie a fost introdus tot efectivul de autobuze şi troleibuze de care dispun regiile municipale de transport. Măsurile sunt luate pentru ca cetățenii să nu se îmbulzească în transport, dar și în stații şi să păstreze distanța recomandată, de cel puțin un metru între persoane. Deocamdată, transportul public circulă după orarul vechi. Noi am venit cu propuneri de modificare și restricționare, urmează ca membrii Comisiei situațiilor excepționale la nivel de Guvern să analizeze propunerile și să vină cu o poziție. Dacă va fi modificat programul, vă vom anunţa pe parcurs. Mai multe măsuri restrictive sunt analizate și implementate, asta pentru că nouă ne pasă de sănătatea fiecărui cetăţean al capitalei şi facem tot posibilul pentru a opri răspândirea virusului COVID 19”, a declarat ieri primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Alimentele se raționalizează

Guvernul Republicii Moldova a cerut ieri Parlamentului să decreteze starea de urgență. În perioada în care va fi în vigoare starea de urgență, 17 martie – 15 mai, Parlamentul nu va avea dreptul să adopte legi constituționale. Inițiativa nu interzice desfășurarea alegerilor și referendumurilor în perioada în care este valabilă starea de urgență. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a explicat că există diferite situații de urgență, iar la necesitate Comisia pentru Situații Excepționale ar putea interzice desfășurarea unor exerciții electorale. În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va avea atribuții extinse și va emite dispoziții în vederea punerii în aplicare a mai multor măsuri. Printre aceste măsuri se numără instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării, introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri antiepidemice, stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile, precum și interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și a altor acțiuni de masă. În caz de necesitate, Comisia pentru Situații Excepționale va putea dispune raționalizarea consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate. De asemenea, comisia poate lua măsuri cu privire la familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale, precum și măsuri de introducere a unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicație.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
347 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger