AcasăNewsMohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi: „Obiectivul nostru este ca si egiptenii sa...

Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi: „Obiectivul nostru este ca si egiptenii sa zambeasca din nou, ca romanii!”

Excelenta Sa Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi este noul ambasador al Egiptului in Romania, sosit la post de trei saptamani. Zambetul de pe fetele romanilor i-a dat speranta ca si in Egipt va putea fi bine.

Excelenta Sa Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, incredintat ca Egiptul e pe calea democratiei

A venit prima oara, in vizita, in Romania, in urma cu 25 de ani, in luna iunie. „Am pastrat in memorie acea prima impresie”, spune ES Mohamed Elhadidi.

„Incercam sa facem poporul egiptean sa zambeasca”

„M-a frapat faptul ca oamenii nu zambeau, erau stresati, evitau sa vorbeasca, mai ales cu strainii. Acum, atmosfera este cu totul alta. Abia acum i-am cunoscut pe romani. Sunt relaxati, dornici sa vorbeasca, un popor deschis, caruia ii place sa impartaseasca idei, impresii. Asta incercam si noi sa realizam in Egipt. Sa facem poporul sa zambeasca din nou. Abia acum incepem sa construim un sistem democratic. In ultimii trei ani, Egiptul a fost ocupat cu treburile interne. Acum, dupa alegerea Parlamentului, se finiseaza sistemul politic si se incepe lucrul la relatiile internationale.”

„A fost vointa poporului, nu lovitura de stat”

Pana la urma, fostul presedinte Mohamed Morsi, a fost inlaturat printr-o lovitura de stat, asa cum se sustine in anumite cercuri? „Lovitura de stat ar fi fost atunci cand armata ar fi actionat impotriva vointei poporului. Ori, in Egipt, armata a actionat la vointa poporului. Protestele anti-Morsi din iunie 2013 au fost, ca participare a populatiei, mult mai ample decat cele anti-Mubarak, din ianuarie 2011. Dupa trei zile de proteste, in care milioane de oameni au iesit in strada, armata si fortele opozante ale regimului au hotarat ca Morsi si Fratii Musulmani si-au pierdut legitimitatea.” Unde au gresit Morsi si Fratii Musulmani? Aveau puterea in mana! „Au facut multe greseli. Prima greseala a fost atunci cand au crezut ca voturile anti-Mubarak sunt voturi pro Fratii Musulmani. Dar cea mai mare greseala a fost cand Morsi a vrut sa reinstaureze puterile dictatoriale ale fostului presedinte, Hosni Mubarak, iar cand au izbucnit revoltele, nu a vrut sa faca nicio concesie. Egiptenii n-au iesit in strada ca sa inlocuiasca un dictator cu altul.

Gaza, o necesitate de maxima urgenta

Egiptul a hotarat sa faca o zona-tampon de-a lungul frontierei cu Gaza, 13 kilometri, pe o adancime de 500 de  metri. Si li s-au dat locuitorilor doar 48 de ore pentru a se muta. Este aceasta o actiune democratica? „Este o necesitate de maxima urgenta. In acea zona actioneaza teroristi si au fost ucisi soldati egipteni. Nicio tara nu accepta sa le fie atacati soldatii. Trebuia sa prevenim alte incidente de acest fel. Migrarea teroristilor se facea prin canalele folosite odata pentru trafic cu alimente, masini, petrol. Aceste canale trebuie distruse. S-au dat oamenilor alte locuinte si recompense, insa cei pe sub casele carora erau sapate aceste canale nu au primit nimic. Ba chiar trebuie pedepsiti”.

„Acum sosim in Romania”

Intre Egipt si Romania, intotdeauna au existat relatii comerciale. Insa de-abia de acum incolo incep sa se dezvolte. „Saptamana viitoare sosesc in Romania 32 de oameni de afaceri. Sunt atatea lucruri pe care Egiptul si Romania le pot face impreuna. Acesta este doar inceputul!”, a subliniat ES Mohamed Elhadidi.

Schimb de experienta

Universitatea Bioterra, prin  Rector Fondator Prof. Univ. Nicolae Ion si rector Nicolae Floarea,
si Institutul de Studii Superioare din Egipt, prin reprezentantii Dr. Mohamed Elbtran si Dr. Khadegh Elbtran, au semnat un protocol de colaborare pentru un schimb de experienta. Prima delegatie de zece persoane de la Bioterra va pleca luni in Egipt, insotite de dr. Abdalla Mobasher.

author avatar
Adina Mutar
483 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger