AcasăNewsModificari la regimul pasapoartelor

Modificari la regimul pasapoartelor

Cozile de la eliberarea pasapoartelor se pot evita daca solicitati ca documentul sa va fie expediat acasa

Cetatenii isi vor putea ridica pasaportul de la oricare dintre oficiile responsabile cu eliberarea si evidenta pasapoartelor, indiferent de locul unde se depune cererea de eliberare, sau vor putea cere sa le fie expediat la domiciliu, daca suporta cheltuielile de expediere, arata AvocatNet.

Cozile de la eliberarea pasapoartelor se pot evita daca solicitati ca documentul sa va fie expediat acasa

Conform unei Hotarari de Guvern ce urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial, odata cu introducerea posibilitatii de a ridica pasaportul simplu electronic de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple sau de a solicita expedierea la domiciliul titularului, s-ar elimina posibilitatea de a solicita in regim de urgenta pasaportul si de a depune cererile la cel mai apropiat serviciu public. In plus, potrivit proiectului de HG, cererile pentru eliberarea pasapoartelor s-ar putea depune doar la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, iar in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. Totodata, se elimina obligatia autoritatilor de a pastra 60 de zile pasapoartele neridicate, dupa care trebuiau sa le transmita serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple pe a caror raza teritoriala solicitantul are domiciliul, pentru ca acesta sa fie anuntat, conform proiectului de HG. In plus, in proiect se subliniaza ca pasapoartele neridicate se pastreaza pe intreaga perioada de valabilitate a acestora, precizeaza Alina Botezatu de la AvocatNet.

Fara fotocopii

Noul act normativ elimina fotocopiile documentelor, ca urmare a faptului ca originalele acestor acte vor fi scanate cand cetateanul depune cererea, potrivit comunicatului de presa al Guvernului prin care se anunta adoptarea Hotararii de Guvern. Astfel, documentele care se depun pentru solicitarea pasaportului simplu electronic sunt cartea de identitate, aflata in termen de valabilitate, dovada achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului, completate pe numele titularului si pasaportul anterior, daca exista.                                                    In cazul persoanelor carora le-a fost retras dreptul de circulatie intr-un stat, in HG-ul propus se elimina posibilitatea ca politia de frontiera sa majoreze pana la 5 ani perioada pentru care se suspenda dreptul la libera circulatie sau sederea in statul/ statele membre. Aceasta perioada era prevazuta pentru cazul in care cetateanul nu respecta obligatia de a nu calatori in statul/statele unde i se restransese dreptul la libera circulatie sau depasea perioada de sedere dispusa de instanta intr-un stat sau in state in care persoana poate calatori.

Pasaportul minorului

Potrivit proiectului de act normativ, in situatia in care se schimba domiciliul minorului la unul dintre parinti, documentul de calatorie cu mentionarea statului de domiciliu va putea fi eliberat numai cu acordul dat de celalalt parinte in ceea ce priveste schimbarea domiciliului minorului.

author avatar
eNational
417 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger