AcasăNewsModificări în sfera TVA. Noi norme privind comerțul electronic în UE. Ce...

Modificări în sfera TVA. Noi norme privind comerțul electronic în UE. Ce se schimbă de la 1 iulie

Modificări în sfera TVA. Noi norme privind comerțul electronic în UE. Ce se schimbă de la 1 iulie (sursa foto: capital.ro)

Începutul lunii iulie vine cu o schimbare importantă, în contextul în care nu mai e pentru nimeni o noutate faptul că, încă de la începutul pandemiei COVID-19 cumpărăturile s-au mutat masiv în sfera online, mai ales că au fost restricții de deplasare, dar și sfaturi cum că a trebuit evitată pe cât posibil aglomerația – inclusiv în magazine, pentru a se încerca limitarea răspândirii noului coronavirus.

Dar preferința românilor pentru cumpărăturile online a crescut semnificativ cu mult înainte să apară problemele generate de noul coronavirus și temerile multora de a mai face cumpărături la modul clasic, din magazin. Nemaivorbind de faptul că nu sunt puțini cei cărora le surâde ideea de a alege haine și încălțăminte, nemaivorbind de diferite obiecte decoraționale sau de uz casnic de pe site-uri din afara țării, cu un simplu click.

Când fusese actualizat ultima dată sistemul de TVA al Uniunii Europene

Se anunță, așadar, schimbări importante. Și anume s-a aflat din direcția Comisiei Europene anunță că în cursul acestei săptămâni vor intra în vigoare noile norme privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cumpărăturile online. Acestea au drept scop, potrivit sursei amintite, asigurarea unor ”condiții de concurență mai echitabile pentru toate societățile”, dar și ”de a simplifica comerțul electronic transfrontalier și de a introduce o mai mare transparență pentru cumpărătorii din UE în ceea ce privește prețurile și opțiunile pe care le au la dispoziție”.

Cu precizarea că sistemul de TVA al Uniunii Europene fusese actualizat ultima dată în urmă cu mai bine de 25 de ani, mai precis în 1993, și că între timp comerțul electronic transfrontalier a luat o amploare considerabilă, se aduce în discuție, într-un comunicat postat recent pe site-ul oficial al Comisiei Europene, faptul că ”pandemia de COVID-19 a accelerat și mai mult expansiunea comerțului online cu amănuntul și a subliniat încă o dată necesitatea unei reforme pentru a se asigura că TVA-ul datorat pentru vânzările online este plătit țării în care se află consumatorul”, iar ”noile norme răspund, de asemenea, necesității de a simplifica viața, atât a cumpărătorilor, cât și a comercianților”.

Aceste noi norme vor intra în vigoare la 1 iulie, adică de joi. ”Și vor afecta vânzătorii și piețele/platformele online, atât din interiorul, cât și din afara UE, operatorii poștali și curierii, administrațiile vamale și fiscale, precum și consumatorii”, precizează aceeași sursă.

Ce se schimbă de la 1 iulie?

Iată ce se precizează pe site-ul Comisiei Europene:

”Începând cu 1 iulie 2021, vor fi introduse o serie de modificări ale modului în care se percepe TVA pentru vânzările online, indiferent dacă consumatorii cumpără de la comercianți din interiorul sau din afara UE:

  • în cadrul sistemului actual, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de EUR importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA. Începând de joi, această scutire este suspendată, astfel încât TVA să fie percepută pentru toate bunurile care intră în UE – la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE. Studiile și experiența au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiți de scrupule din afara UE etichetând greșit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăților respective să submineze concurenții din UE și reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde EUR pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alți contribuabili.
  • În prezent, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta. De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 EUR iar dacă pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile. Pentru a simplifica viața acestor societăți și pentru a le facilita vânzarea în alte state membre, comercianții online se pot înregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghișeul unic” unde își pot îndeplini toate obligațiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Acest prag de 10 000 EUR se aplică deja din 2019 pentru serviciile electronice vândute online.

În loc să se confrunte cu proceduri complicate în alte țări, societățile se pot înregistra în propriul stat membru și în propria lor limbă. Odată înregistrat, comerciantul cu amănuntul online poate notifica și plăti TVA-ul la ghișeul unic pentru toate vânzările sale în UE printr-o declarație trimestrială. Ghișeul unic se va ocupa de transferarea TVA către statul membru respectiv.

  • În aceeași ordine de idei, introducerea unui ghișeu unic pentru importuri destinat vânzătorilor din afara UE le va permite acestora să se înregistreze cu ușurință în scopuri de TVA în UE și să se asigure că suma corectă reprezentând TVA ajunge la statul membru în care este exigibilă în cele din urmă. Pentru consumatori, aceasta înseamnă mult mai multă transparență: atunci când cumpărați de la un vânzător sau pe o platformă din afara UE înregistrată la ghișeul unic, TVA-ul ar trebui să facă parte din prețul pe care îl plătiți vânzătorului. Aceasta înseamnă că nu mai există apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicită o plată suplimentară atunci când bunurile ajung în țara dumneavoastră, deoarece TVA-ul a fost deja plătit.

Societățile din afara UE s-au înregistrat deja în număr mare la ghișeul unic pentru importuri, inclusiv cele mai mari piețe online de la nivel mondial.”

Un ”minighișeu unic” funcționează deja de mai mulți ani

În tot acest context, sursa citată amintește că ”un „minighișeu unic” similar pentru TVA funcționează deja cu succes din 2015 pentru vânzările transfrontaliere de servicii electronice”, și că ”reforme similare au fost puse în aplicare și funcționează bine în alte jurisdicții, cum ar fi Norvegia, Australia și Noua Zeelandă”.

author avatar
Andrei Coman