AcasăNewsModificarea Legilor Justiției nu a luat sfârșit

Modificarea Legilor Justiției nu a luat sfârșit

Un proiect de lege care modifică Codul de procedură civilă prevede mărirea perioadei de consiliere psihologică cu până la șase luni pentru minorii care refuză custodia, și posibilitatea stabilirii unor alternative față de hotărârea judecătorească pentru relațiile copil-părintele custode. Inițiativa vine la câteva săptămâni după începerea scandalului în cazul fetiței de opt ani târâte pe stradă de procurorul Maria Pițurcă.

Demersul legislativ a fost propus de liderul grupului de deputați PMP, Marius Pașcan, prevede modificarea şi completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă. Părintele sau persoana, la care se află minorul supus unei executări judecătorești de schimbare a custodiei, este somat(ă) să se prezinte la sediul executorului „în vederea stabilirii modalității în care celălalt părinte își va exercita dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu”, este scris în textul proiectului.

De asemenea, „data și ora întrevederii se va stabili de comun acord, dar nu poate depăși 10 zile de la data comunicării”. În legătură cu regulile speciale este introdusă o nouă prevedere referitoare la ținută, în cazul în care forțele de ordine sunt obligate să intervină în executarea silită, pe lângă executorul judecătoresc: „Agenții forței publice vor purta ținută civilă”.

De asemenea, inițiativa legislativă urmărește și „aplicarea penalităților pentru neexecutarea hotărârilor judecătorești doar părintelui culpabil”. O altă modificare este stabilirea perioadei de consiliere psihologică între 3 și 6 luni pentru minorii care refuză schimbarea custodiei.

„Reprezentantul Direcției generale de asistență socială și protecția copilului va sesiza instanța competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcție de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni. Cererea se soluționează de urgență în camera de consiliu, prin încheierea nesupusă niciunei căi de atac, pronunțată cu citarea părinților și, după caz, a persoane la care se află copilul. Dispozițiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile”, arată modificarea articolului 913, alineatul (2).

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger