AcasăNewsModelul polonez – o solutie pentru Romania

Modelul polonez – o solutie pentru Romania

Angela Merkel l-ar vrea ca partener la conducerea UE pe premierul polonez Donald Tusk

Polonia, o tara care nu a cunoscut criza economica, poate deveni partener de la egal la egal pentru Germania si Franta. Modelul polonez ar putea fi un exemplu de urmat si pentru Romania.

Angela Merkel l-ar vrea ca partener la conducerea UE pe premierul polonez Donald Tusk

Polonia, tara care a reusit sa evite criza economica, poate si vrea sa discute de la egal la egal cu statele dezvoltate ale UE, Germania si Franta, iar liderii acestor doua tari vad fostul stat comunist primul pe lista viitorilor parteneri din zona euro. Aceasta este concluzia unei analize a Financial Times. Potrivit publicatiei, Polonia si-a schimbat localizare geografica in ultimele cinci decenii stand, practic, pe loc. In anii comunismului era in Estul Europei, dupa aderarea la UE a devenit tara central-europeana, iar pozitionarea sa economica actuala spre Germania o va transforma in stat vest-european. ”Este foarte important ca Polonia sa nu fie tratata ca o tara de mana a doua sau a treia”, a declarat recent premierul polonez Donald Tusk. Potrivit apropiatilor cancelarului german, Angela Merkel ar dori sa atraga la masa tratativelor pentru semnarea de noi tratate sau de modificare a celor existente si state din afara zonei euro, iar Polonia este, cu siguranta, unul dintre partenerii preferati. In conditiile in care Marea Britanie nu mai este in gratiile Frantei si Germaniei, economia poloneza, bazata pe bunuri si servicii autohtone, poate fi solutia  pentru revenirea pe linia de plutire a zonei euro. De altfel, polonezii sunt foarte inventivi si se ”pliaza” rapid pe cererea pietelor.

Lenjerie pentru femei plinute

Financial Times a  prezentat cazul unei femei de afaceri poloneze, a carei firma  firma de lenjerie a devenit fa limentara din cauza crizei din UE. In trei luni, femeia s-a reorientat spre lenjerie sexy si a reintrat cu succes pe piata. Mai mult, firma sa va produce in curand lenjerie intima si pentru un segment de piata considerat ”de nisa” : femeile plinute. Aceasta ar putea fi, de altfel, o idee de afaceri si pentru intreprinzatorii romani.

author avatar
Arpad Dobre
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger