AcasăNewsMoartea nu se mai satura in Turcia

Moartea nu se mai satura in Turcia

Președintele Turciei a indicat că atentatul al fost comis de către un kamikaze cu vârstă între 12 și 14 ani, care, fie s-a detonat fie purta explozibili acționați de la distanță

Cel putin 50 de persoane au fost ucise si alte 100 au fost ranite, sambata, in urma unei explozii care a avut loc la o nunta, in orasul Gaziantep, autoritatile evocand un ”ingrozitor atentat terorist”. Resturile unei veste cu explozibili au fost gasite la locul deflagratiei, potrivit parchetului care a indicat ”un atentat kamikaze”.

Președintele Turciei a indicat că atentatul al fost comis de către un kamikaze cu vârstă între 12 și 14 ani, care, fie s-a detonat fie purta explozibili acționați de la distanță

Pentru presedintele Turciei, Recep Erdogan, care s-a exprimat ieri, organizatia terorista Statul Islamic este ”probabil autorul” masacrului. Erdogan a subliniat pe de alta parte ca nu vede ”nici o diferenta” intre dusmanul sau de moarte, predicatorul Fethullah Gulen, acuzat ca s-a aflat in spatele puciului esuat din 15 iulie, Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) si gruparea jihadista sunita. ”Tara nostra, natiunea turca nu pot decat sa reitereze un singur mesaj catre cei care ne ataca: veti esua!”, a transmis presedintele turc.

Turcia, a spus Erdogan, nu va ceda in fata ”provocarii” care a insemnat atentatul din Gaziantep si va da dovada de ”unitate, solidaritate si fraternitate”. Potrivit autoritatilor, un atentator kamikaze a actionat in Gaziantep. Ca in cazul fiecarui atentat major pe teritoriul Turciei, autoritatile au interzis difuzarea de imagini in direct de catre televiziuni si pe retelele sociale. Cartierul unde a avut loc deflagratia are o mare concentrare de populatie kurda, ceea ce a intarit pista unui atentat jihadist, potrivit guvernatorului regional, Ali Yerlikaya. Insa la nunta respectiva, care se desfasura in aer liber, au participat numerosi kurzi. Potrivit agentiei d epresa Dogan, mirii (care au fost raniti si spitalizati) sunt originari din regiunea majoritar kurda din Siirt (est) si s-au stramutat din cauza violentelor dintre rebelii kurzi si fortele guvernamentale. ”Multi kurzi si-au pierdut viata”, a deplans partidul pro-kurd, HDP. Numerosi jihadisti ii percep pe kurzi drept inamici, in special in Siria vecina, unde militiile kurde sunt cel mai neinduplecat inamic al ISIS. Turcia este zguduita de peste un an de serii de atentate atribuite de catre putere PKK. Ankara a estimat ca PKK se afla in spatele celor trei atentate soldate cu 14 morti, saptamana trecuta, in sud-estul si estul tarii. La sfarsitul lunii trecute, trei kamikaze suspectati ca au apartinut ISIS, au ucis 44 persoane intr-un atentat pe aeroportul international din Istanbul.

Gaziantep , fief al jihadistilor

Orasul Gaziantep, situat la 60 km nord de granita cu Siria, a devenit punct de trecere pentru numerosi refugiati sirieni. Dar zona gazduieste si militanti ai opozitiei si un numar semnificativ de jihadisti. Atentatul de sambata a survenit pe fondul anuntului premierului turc, Binali Yildirim, potrivit caruia Turcia doreste sa joace un rol ”mai activ”, in solutionarea crizei din Siria pentru a inceta ”baia de sange”. ”Ne place sau nu, Assad este unul din actorii” in razboiul din aceasta tara si este posibil ”sa i se vorbeasca de tranzitie”, a spus Yildirim, excluzand ca Turcia sa faca aceasta propunere. Declaratiile premierului turc intervin in momentul unei reconcilieri a Turciei cu Rusia si unei accelerari a contactelor Ankarei cu Iranul. Contrar Turciei, Rusia si Iran sunt principalii aliati ai presedintelui Bashar al-Assad. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a denuntat atentatul din Gaziantep, in timp ce ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a evocat o actiune ”josnica si lasa”. ”Aceasta atrocitate comisa in timpul celebrarii unei nunti dovedeste inca odata ca terorismul nu recunoaste legile societatii civilizate si valorile morale ale umanitatii”, a declarat Vladimir Putin.

MAE: Un act incalificabil

Ieri, ministerul roman de Externe a condamnat ”in termenii cei mai fermi” atacul terorist din Gaziantep”. ”Astfel de acte indreptate impotriva oamenilor nevinovati sunt incalificabile. MAE transmite condoleante familiilor victimelor acestui act de o violenta extrema si exprima intreaga solidaritate cu poporul turc. Romania ramane angajata alaturi de Turcia in lupta impotriva terorismului”.

Moartea nu se mai satura in Turcia

Cel putin 50 de persoane au fost ucise si alte 100 au fost ranite, sambata, in urma unei explozii care a avut loc la o nunta, in orasul Gaziantep, autoritatile evocand un ”ingrozitor atentat terorist”. Resturile unei veste cu explozibili au fost gasite la locul deflagratiei, potrivit parchetului care a indicat ”un atentat kamikaze”.

Tudor Borcea

Pentru presedintele Turciei, Recep Erdogan, care s-a exprimat ieri, organizatia terorista Statul Islamic este ”probabil autorul” masacrului. Erdogan a subliniat pe de alta parte ca nu vede ”nici o diferenta” intre dusmanul sau de moarte, predicatorul Fethullah Gulen, acuzat ca s-a aflat in spatele puciului esuat din 15 iulie, Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) si gruparea jihadista sunita. ”Tara nostra, natiunea turca nu pot decat sa reitereze un singur mesaj catre cei care ne ataca: veti esua!”, a transmis presedintele turc. Turcia, a spus Erdogan, nu va ceda in fata ”provocarii” care a insemnat atentatul din Gaziantep si va da dovada de ”unitate, solidaritate si fraternitate”. Potrivit autoritatilor, un atentator kamikaze a actionat in Gaziantep. Ca in cazul fiecarui atentat major pe teritoriul Turciei, autoritatile au interzis difuzarea de imagini in direct de catre televiziuni si pe retelele sociale. Cartierul unde a avut loc deflagratia are o mare concentrare de populatie kurda, ceea ce a intarit pista unui atentat jihadist, potrivit guvernatorului regional, Ali Yerlikaya. Insa la nunta respectiva, care se desfasura in aer liber, au participat numerosi kurzi. Potrivit agentiei d epresa Dogan, mirii (care au fost raniti si spitalizati) sunt originari din regiunea majoritar kurda din Siirt (est) si s-au stramutat din cauza violentelor dintre rebelii kurzi si fortele guvernamentale. ”Multi kurzi si-au pierdut viata”, a deplans partidul pro-kurd, HDP. Numerosi jihadisti ii percep pe kurzi drept inamici, in special in Siria vecina, unde militiile kurde sunt cel  mai neinduplecat inamic al ISIS. Turcia este zguduita de peste un an de serii de atentate atribuite de catre putere PKK. Ankara a estimat ca PKK se afla in spatele celor trei atentate soldate cu 14 morti, saptamana trecuta, in sud-estul si estul tarii. La sfarsitul lunii trecute, trei kamikaze suspectati ca au apartinut ISIS, au ucis 44 persoane intr-un atentat pe aeroportul international din Istanbul.

Gaziantep , fief al jihadistilor

Orasul Gaziantep, situat la 60 km nord de granita cu Siria, a devenit punct de trecere pentru numerosi refugiati sirieni. Dar zona gazduieste si militanti ai opozitiei si un  numar semnificativ de jihadisti. Atentatul de sambata a survenit pe fondul anuntului premierului turc, Binali Yildirim, potrivit caruia Turcia doreste sa joace un rol ”mai activ”, in solutionarea crizei din Siria pentru a inceta ”baia de sange”. ”Ne place sau nu, Assad este unul din actorii” in razboiul din aceasta tara si este posibil ”sa i se vorbeasca de tranzitie”, a spus Yildirim, excluzand ca Turcia sa faca aceasta propunere. Declaratiile premierului turc intervin in momentul unei reconcilieri a Turciei cu Rusia si unei accelerari a contactelor Ankarei cu Iranul. Contrar Turciei, Rusia si Iran sunt principalii aliati ai presedintelui Bashar al-Assad. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a denuntat atentatul din Gaziantep, in timp ce ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a evocat o actiune ”josnica si lasa”. ”Aceasta atrocitate comisa in timpul celebrarii unei nunti dovedeste inca odata ca terorismul nu recunoaste legile societatii civilizate si valorile morale ale umanitatii”, a declarat Vladimir Putin.

caseta

MAE: Un act incalificabil

Ieri, ministerul roman de Externe a condamnat ”in termenii cei mai fermi” atacul terorist din Gaziantep”. ”Astfel de acte indreptate impotriva oamenilor nevinovati sunt incalificabile. MAE transmite condoleante familiilor victimelor acestui act de o violenta extrema si exprima intreaga solidaritate cu poporul turc. Romania ramane angajata alaturi de Turcia in lupta impotriva terorismului.

author avatar
Tudor Borcea
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger