AcasăNewsMoartea nu se mai satura in Turcia

Moartea nu se mai satura in Turcia

Sarabanda atentatelor teroriste pare de neoprit, in ciuda promisiunilor lui Erdogan

Primele elemente dupa dublul atentat care a lovit, sambata, inima Istanbulului indica responsabilitatea separatistilor kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a afirmat ieri ministrul de Interne, Suleyman Soylu. Cel putin 38 de persoane si-au pierdut viata iar alte 166 au fost ranite. In prag de sarbatori, turismul din Turcia primeste inca o grea lovitura.

Sarabanda atentatelor teroriste pare de neoprit, in ciuda promisiunilor lui Erdogan

Informatii care duc la implicarea PKK in acest nou atentat terorist al carui scenariu ”a fost planificat in prealabil” au fost reiterate si de vice-premierul si purtator de cuvant al guvernului turc, Numan Kurtulmus. El a subliniat ca expertii estimeaza ca ”cel putin 300-400 kilograme de explozibili au fost folosite in explozia masinii capcana”. Kurtulmus a anuntat si ca zece persoane au fost arestate in cadrul anchetei. O masina capcana a explodat in jurul orei 22.30 in fata stadionului Vodafone Arena a clubului Besiktas, la doua ore dupa incheierea unui meci intre echipa din Istanbul si Bursaspor (2-1). Un minut mai tarziu, un kamikaze s-a detonat in parcul Macka, care se afla in apropierea stadionului. Din cei 38 de morti, 30 sunt politisti. ”Exploziile au avut ca scop un numar cat mai mare de victime. Din pacate, sunt martiri si raniti”, a declarat presedintele Recep Erdogan. Ieri, responsabilitatea atentatelor nu fusese revendicata.

Populatia, in stare de soc

Autoritatile au decretat ieri zi de doliu national. Noile acte teroriste au socat populatia Turciei, o tara unde fotbalul este sportul rege. O tara insa lovita de numeroase atentate in ultimii ani, unele sangeroase, precum cel comis in iunie (45 de morti) pe aeroportul international din Istanbul. De fiecare data, autoritatile au acuzat PKK sau gruparea Statul Islamic. De altfel, ISIS le-a cerut recent combatantilor sai sa atace sectoare cheie ale Turciei, cum ar fi politia, armata, securitatea si economia. O economie unde turismul este un pilon de baza, lovit la temelie de sarabanda de atacuri teroriste din Turcia. Atentatele de sambata continua aceasta serie neagra pentru tur operatori si hotelieri, in pragul sarbatorilor de iarna. Calificand atentatele drept ”oribile” UEFA a prezentat ieri un mesaj de condoleante reafirmandu-si ”solidaritatea cu Federatia turca de fotbal si cluburile Besiktas si Bursaspor”. Secretarul general al NATO si Palatul Elysee au denuntat si condamnat ”aceste teribile acte de teroare”, in timp ce Vladimir Putin a denuntat ”o crima oribila si lasa”, ceea ce confirma pertinenta eforturilor comune impotriva terorismului international.

Egipt: Explozie la o catedrala din Cairo, 25 de morti

Cel putin 25 de persoane au fost ucise si 50 ranite in urma unei puternice deflagratii care s-a produs ieri la catedrala copta Sf. Petru si Sf. Paul din capitala. Majoritatea victimelor sunt femei si copii, au anuntat autoritatile egiptene. Surse apropiate de serviciile de securitate au indicat ca 12 kilograme de TNT au fost disimulate in aripa bisericii rezervata femeilor, si apoi detonate. Atacul nu fusese, ieri, revendicat. Coptii ordodocsi din Egipt constituie majoritatea comunitatii crestine din Orientul Mijlociu si una din cele mai vechi.

Nigeria: Intre 160 si 200 de morti dupa prabusirea unei biserici

Tavanul unei biserici evanghelice (Reigners Bible Ministry) din orasul Uyo (sud-est) s-a prabusit ieri , in timpul slujbei, in conditiile in care edificiul se afla in constructie. Autoritatile au declarat ca cel putin 160 de credinciosi si-au pierdut viata, insa agentia de presa Nigerian News a estimat ca numarul celor morti este de cel putin 200. Guvernul a deschis o ancheta cu privire la respectarea normelor de constructie a bisericii.

author avatar
Tudor Borcea
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger