AcasăNewsMladici, prima infatisare la TPI: "Sunt un om extrem de bolnav"

Mladici, prima infatisare la TPI: „Sunt un om extrem de bolnav”

Fostul sef militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a refuzat sa pledeze vinovat sau nevinovat, la prima infatisare in fata  Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie(TPII). El  a calificat acuzatiile care i se aduc  drept „odioase”. Mladici, care a afirmat ca nu a citit in totalitate dosarul sau de acuzare, dispune de un ragaz de 30 de zile pentru a se decide. TPII a fixat urmatoarea infatisare pe 4 iulie.

Imbracat intr-un costum gri, cu camasa de asemenea gri si cu cravata, a ramas asezat, vizibil slabit si imbatranit, in totala opozitie cu barbatul din anii 1990, solid si masiv, in uniforma de camuflaj. „Sunt generalul Ratko Mladici i-a raspuns el judecatorului, care i-a cerut sa-si decline identitatea, scrie Le Monde.

„Am inteles prea putin din ce ne-a citit aceasta tanara”

Fostul sef militar al sarbilor a fost arestat pe 26 mai in Serbia, dupa saisprezece ani de cautari. Un avocat sarb, Aleksandar Aleksici a fost desemnat pentru a-l apara la prima infatisare.  „Sunt un om extrem de bolnav, am nevoie de putin timp ca sa reflectez la ce a zis”, a declarat Mladici, dupa ce grefiera i-a citit drepturile. „Am fost expus unui stres foarte mare, am inteles prea putin din ce ne-a citit aceasta tanara. In infirmeria unitatii de detentie mi s-au adus trei dosare, dar n-am citit nimic din ele, nici nu am semnat, eram intr-o stare atat de proasta!”

Cel care a fost cel mai cautat om din Europa, va trebui sa raspunda la 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Dincolo de ragazul de 30 de zile pe care il are pentru a se decide cum pledeaza in fata acuzatiilor aduse, Ratko Mladici va mai beneficia de un timp destul de consistent pentru a-si pregati apararea. Asadar procesul propriu-zis va incepe abia peste cateva luni.

Mladici a fost operat de cancer limfatic

Prima audiere a lui Mladici a fost condusa de judecatorul olandez Alphons Orie, care a condus in 2008 si audierea la prima infatisare a fostului sef politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici.

Orie s-a interesat si de starea de sanatate a acuzatului si de conditiile sale de detentie. Potrivit unuia dintre avocatii din Serbia, Ratko Mladici a fost tratat de un cancer. Avocatul spune ca a „primit un dosar medical care arata ca Mladici a fost operat si a facut chimioterapie pentru un limfom non-hodkinian in 2009″. Limfomul este un cancer al sistemului limfatic.

Bruno Vekarici, membru al parchetului sarb insarcinat cu crimele de razboi, declara ca Mladici a fost examinat si medicii au constatat ca a suferit mai multe atacuri cardiace in trecut si ca sufera de hipertensiune arteriala.

author avatar
Adrian Patrusca
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger