AcasăNewsMiza elitei bancare mondiale in „criza Ucraina”

Miza elitei bancare mondiale in „criza Ucraina”

Referendumul Crimeii, un joc in planul bancar mondial

Dolarul trebuie sa cada, dar nu cand vrea Vladimir Putin. Aceasta este pe scurt doleanta elitei bancare mondiale. Toata lumea trebuie sa se conformeze „strategiei” bancare.

Un prim semnal a fost dat duminica. Seful diplomatiei americane, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au cazut de comun acord sa „conlucreze” la reformele constitutionale ale Ucrainei.

Referendumul Crimeii, un joc in planul bancar mondial

In interesul „tuturor regiunilor din Ucraina”

E adevarat, „conlucrarea” s-a stabilit pe fondul referendumului din Crimeea, sprijinit de fortele ruse. Dar nici rusii nu sunt de capul lor. Si ei sunt prinsi in schema bancara mondiala. Asa ca, oricat si-au umflat muschii, in final au acceptat sa negocieze „intr-o forma care sa ia in considerare interesele tuturor regiunilor din Ucraina”. Ce l-a gasit pe Putin sa forteze schema elitei bancare mondiale, care prevede caderea dolarului si inlocuirea cu alta moneda de valoare internationala? Banii, fireste, sustin analistii financiari. Putin calareste pe visul unui imperiu sovietic si-i trebuie bani, nu gluma. Uniunea lui spre Orientul Indepartat e emergenta si presedintele rus s-a gandit sa forteze „dezvoltarea” economica. Insa, „robinetul” lui de gaze s-a ingustat din 2009, cand a incercat iarasi sa forteze „apropierea” de UE si SUA. Atunci, Europa depindea de gazele rusesti in proportie de 45%. Si toate aceste gaze veneau prin Ucraina. Acum, Europa depinde cam 30% de gazele rusesti. Si doar 15% vin prin Ucraina. Deci, inchiderea robinetului n-ar cauza pagube catastrofale.

Revigorarea petrodolarului

De fapt, daca Putin ar inchide robinetul, SUA ar avea de castigat. Pentru ca reducerea volumului de gaze ar creste pretul inclusiv pentru petrol. Si aici intervine petrodolarul, care s-ar resimti revigorat, plus ca ar mai antama niste bunuri fizice din tarile aflate in nevoia de a cumpara petrol. Aici este cheia. Elita mondiala nu are ce face doar cu banii volatili, fara nicio valoare. Are nevoie de proprietati, de exploatare a resurselor bogate ale unor tari cu papitoi la guvernare, gata sa-si vanda tara pe nimic ca sa amane prabusirea lor politica. Pana ce elita bancara mondiala nu-si face „stocul” de valori, dolarul agonizeaza, dar nu moare. In niciun caz ucis de rusi.

UE tocmai a semnat un contract cu Gazprom

Putin cunoaste „strategia conflictului” bancar si nu inchide robinetul. Ataca, in schimb, dolarul. Rusia detinea la sfarsitul lunii decembrie 138,6 miliarde de dolari din datoria externa a SUA. Conform Bancii Reglementarilor Internationale cu sediul la Basel –  adica „Bestia”, supranumita de analistii financiari, cea care manevreaza sistemul bancar mondial – bancile americane au o expunere de 75 de miliarde de dolari SUA la Rusia. Iar de o luna incoace, companiile rusesti isi retrag in frenezie miliarde de dolari din bancile americane.

Sberbank si VTB, gigantii bancari din Rusia, si Lukoil isi tot „repatriaza” cash-ul din SUA. Basel l-a tras de urechi pe Putin, iar acesta, ca sa-si arate supusenia, a ocupat o statie ucraineana de transport de gaze. Adica, ar putea inchide robinetul. Dar ce-i iese din asta? Uite ce: Gazprom, Eni (Italia), EDF (Franta) si BASF (Germania) tocmai au semnat un contract de doua miliarde de euro cu Saipem (Italia) vizand construirea gazoductului South Stream din Rusia spre Bulgaria. Iar premierul interimar Arseni Iateniuk s-a intors de la Obama in loc de bani multi, cu supliment alimentar de fier pentru trupele ucrainene! Fara misto!

author avatar
Adina Mutar
323 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger