Cauta

Mitropolitul Banatului: ”Din 15 mai, se deschid bisericile!”

Î.P.S. Ioan Selejan: ”Cât de curând vom putea intra în biserici”

Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, susține că în aceste zile se poartă negocieri cu Guvernul pentru redeschiderea bisericilor după încetarea stării de urgență. Mitropolitul are convingerea că românii vor putea intra în lăcașurile de cult după 15 mai.

Mitropolitul Banatului a lăsat să se înțeleagă că zilele acestea au loc discuții intense între Patriarhie și cei aflați la conducerea Guvernului pentru a deschide, gradual, bisericile chiar după data de 15 mai. ”Eu am toată nădejdea că după 15 mai va fi făcut un pas spre deschiderea bisericilor. Eu cred că între Patriarhia Română este o comunicare și vom face să fie bine și pentru credincioși, și pentru societate. Credincioșii așteaptă cu multă nerăbdare intrarea în biserică și suntem la un pas de a rezolva acest lucru. Este foarte clar, din întâlnirile cu credincioșii, mărturisesc și spun că le lipsește biserica. Și în alte țări s-a dat drumul la slujbe și eu cred că foarte curând se vor deschide și bisericile noastre și vom avea bucuria aceasta. Nu va fi mult, cât de curând vom putea intra în biserici. Vă spun clar că Patriarhia și Ministerul de Interne vor tranșa cât de curând această situație. Probabil într-o primă etapă va fi slujirea în exteriorul bisericii și se vor deschide și cimitirele”, ne-a declarat Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Contează credința celor de la vârf

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, susține că totul depinde de credința pe care o au cei care ne conduc, exprimându-și, totuși, speranța, că se vor deschide bisericile după starea de urgență. ”Lucrurile se discută acum la nivelul Patriarhiei. Se fac demersuri, sunt insistențe pe tema aceasta. Deși am văzut declarațiile lui Raed Arafat și ale celorlalți din Guvern, care au spus că nici nu se pune problema, se pare că biserica este pe ultimul loc. O să se deschidă tot, și muzee, și parcuri și tot ce vrem, dar nu și bisericile. Le-a intrat în cap lucrul ăsta, că la biserică merg persoane în vârstă și vulnerabile, dar se poate pune restricția ca persoanele peste 65 de ani să intre, să se închine și să iasă. Pot intra când nu sunt slujbe, numai să vină omul, să se liniștească un pic, să se roage și să iasă, ca să nu-l expunem. Variante sunt, doar voință să fie. Dar sunt foarte mult presiuni. Când Patriarhia a obținut ceva, președintele Iohannis a intervenit să nu fie pus în practică acel acord. Din asta înțelegem cam în ce fel de situație suntem și cu ce ne confruntăm. Trebuie să vedem acum ce putem negocia, în ce condiții și în ce fel, pentru că altfel s-ar putea să nu obținem nimic. Și noi nădăjduim ca, după 15 mai, să se deschidă bisericile. Dar lucrurile sunt imprevizibile, după cum s-a văzut, s-a spus ceva atunci și în 24 de ore s-a schimbat. Domnului Vela îi pasă de biserică, a și declarat că are o relație cu Dumnezeu, dar la alte niveluri nu este așa. Vă închipuți că dacă era ministru Dan Barna sau Andrei Caramitru mai conta ce zice Biserica? Totul ține de credința celor care conduc țara. În Bulgaria, primul ministru a spus că este credincios și nu poate să închidă bisericile. Acum contează ce fel de credință au oamenii care ajung la vârf, nu mai contează ce zice Biserica”, a afirmat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Ultimele stiri

  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Exit mobile version