Cauta

Mitingul Diasporei, picatura de apa care poate da foc Romaniei

In 1970, intr-o carte pe care nu ai cum sa o uiti, „Fiecare cu parerea lui”, Tudor Musatescu scria ca „atentatul de la Sarajevo a fost picatura de apa care a dat foc fitilului Primului Razboi Mondial”. Definitia lui nu ascundea adevarul sub haina umorului. Dimpotriva, il scotea la suprafata cu un chip nou. Si, la fel, si celelalte definitii din carte. Venind la ce se intampla acum, mai bine zis la ce se pregateste, ma intreb, lasand umorul deoparte, daca mitingul Diasporei nu este cumva picatura de apa care poate da foc Romaniei?

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagklaus iohannis title=Klaus Iohannis data wpil keyword link=linked>Klaus Iohannis<a> mizeaza pe momentul emotional ca sa si desfasoare strategia

Poate nu e decat un scenariu care ma urmareste de cateva zile. Ar fi bine. Poate e o parere pe care mi-o fac gresit, in lipsa informatiilor amanuntite. Nici asta n-ar fi rau, pana la urma. Dar daca picatura de apa revarsata peste margine, in loc sa stinga jaraticul, abia atunci il aprinde si-l transforma in valvataie?

Revolta intarziata

Despre mitingul Diasporei se vorbeste de mai bine de o luna. 1.000.000 de romani vin la Bucuresti. Sa faca ce, concret? Sa protesteze impotriva guvernului? Sa-l dea jos? Cu ce ii incomodeaza pe ei, imprastiati de ani de zile pe toate continentele, acest guvern? Legaturile lor cu tara, in timp, s-au diluat. Sa nu facem caz, totusi, de un patriotism pe care nici ei nu pot sa-l defineasca si care, acum, ii inghionteste la ordin.

Inca nu au aflat ca mitingul nu mai este asumat de organizator

Cand celor ramasi in Romania, si ma refer in special la familiie lor, li se taiau salariile si pensiile, cand se inchideau spitale pe banda rulanta, nu au avut reactii. N-au mai venit la Bucuresti. Cand statul paralel si-a intrat in paine, comitand abuzuri greu de imaginat, nu au simtit nevoia sa protesteze. Cand justitia era siluita in vazul lumii, la coltul strazii, de asemenea, nu s-au gandit ca ar fi cazul sa-i apuce revolta, sa vina incoace si sa intrebe: „ma, ce faceti voi aici, chiar vreti sa aruncati tara in aer?”

Afirmare prin pomana

Nici cand Iohannis si-a aratat adevarata lui fata, calcand Romania in picioare, nu au simtit nevoia sa ceara socoteala. Au fost setati de propaganda sistemului si asa au ramas. Iohannis e bun, guvernul e rau. Iohannis e salvatorul Romaniei, Dragnea e un borfas care trebuie sa zaca la puscarie. Nu stiu daca din milionul de participanti anuntati sunt 1.000 de insi care inteleg sau stiu ce se intampla, cu adevarat, in Romania. Am mari rezerve ca vreunul dintre ei vine sa strige impotriva lui Iohannis ca a incalcat legea, ca a nesocotit Constitutia si ca a facut un partizanat grosolan cu Laura Codruta Kovesi. Dupa propaganda care se duce tot mai intens, incingand jaraticul ca la foalele fierarului, se vede politizarea mitingului si scopul urmarit. Orban, cea mai rasuflata gluma a politicii romanesti, deja si-a anutat intentia de a participa impreuna cu partidul lui la manifestatie. Este, fatis, cea mai disperata forma de afirmare. Dar si cea mai abjecta. Ultima lui tentativa de exprimare publica a adunat cu chiu cu vai 40 de oameni. Pentru el, mitingul Diasporei, e pomana curata. E valabil si pentru USR. Si pentru Ciolos, alt mercenar al politicii. Si pentru altii, dornici sa se lipeasca de coliva.

Unde ajungi cand torni gaz pe foc?

In urma cu o luna, daca nu gresesc, Emanuel Cioaca, presedintele Federatiei Romanilor de Pretutindeni, solicita Primariei Capitalei aprobarea pentru un miting la care vor participa 1.000.000 de oameni. Initial, solicitarea a fost respinsa din lipsa spatiului necesar pentru o asemenea manifestatie. Apoi, dupa calcule si analize cu fortele care puteau asigura buna desfasurare, mitingul s-a aprobat. Numai ca, intre timp, Cioaca s-a razgandit si nu mai vrea miting si, ca atare, nu si-l mai asuma. Dar, din strainatate, oamenii curg spre Romania. Nu stiu daca li s-a spus sau au aflat ca vin degeaba. Stimulati de propaganda, se vor aduna totusi in Piata Victoriei. Acolo se vor intalni cu grupurile #rezist, indiferent cum s-ar numi ele, a caror obraznicie si samanta de scandal sunt bine cunoscute. Pe de alta parte, Rares Bogdan, transformat in  intretinator de proteste, va turna gaz pe foc din belsug. La ce se va ajunge?

Cusut cu ata alba

Indemnurile pe Facebook sunt tot mai multe si mai violente. Curg like-urile la lozinci precum „sa dam foc jandarmilor”. Nici Realitatea TV nu sta cu mainile in san, transmitand la foc continuu interviuri cu tot felul de nemultumiti pe care, daca ii asculti, iti dai seama ca nu prea stiu de ce vin. Unii vorbesc de Ordonanta 13, altminteri legala, dar ei inca nu au aflat. Altii protesteaza impotriva PSD, de parca PSD ar fi de vina ca, pe unde sunt pripasiti prin lume, stau cate 12 intr-o camera, impreuna cu nevestele si copiii. Lor li se adauga si cei care au plecat pe vremea lui Basescu, dar pentru asta Dragnea e de vina. Sau Dancila. Culmea este ca, atunci cand Basescu a spus transant ca daca nu ne convine in Romania, n-avem decat sa plecam, niciunul dintre ei n-a facut scandal. Toti au tacut si si-au facut bocceluta. Acum, insa, vin sa ceara socoteala. La ordinul cui? Prea e cusut cu ata alba.

Trebuie doar o scanteie

In fine, ce se va intampla cu toata aceasta mutime nervoasa, adunata la un miting pe care nu si-l asuma nimeni? Nu e greu sa intarati niste oameni obositi si rupti de realitate. Nu ii intereseaza ca justitia era condusa de SRI, ci doar faptul ca Dragnea, Tariceanu si altii sunt o gasca de penali care vor sa-si subordoneze Romania. Au vazut ei la televizor ca asa este. Cine sa-i contrazica? Si cum? Nu vad de ce nu ar exista momente de incaierare cu jandarmii. Si inca ce incaierare, pentru ca forta gloatei este cu atat mai mare cu cat sunt mai multi. Pe langa asta, indemnurile spre debandada sunt tot mai multe. Se cere patrunderea in sediul guvernului, sub pretextul depunerii de petitii sau ce-or fi alea de le vehiculeaza. Iar in momentul in care se va interveni in forta, cel putin trei televiziuni vor denatura totul, mergand pe sensibilizarea si impresionarea celor care casca ochii. Sa ne miram daca vom auzi comentarii de genul „uite cum ii bat jandarmii pe fratii lor romani”? Sa fim surprinsi de vorbe gen „uite cum ii rasplateste guvernul Dancila pe cei care trimit milioane de euro in tara”? Nu, categoric nu. Se poate ajunge la o razmerita care cu greu va fi stinsa? Da, si chiar destul de repede. Ma intreb, acesta sa fie momentul emotional despre care se vorbeste atat de intens si pe care Iohannis il asteapta de atata vreme? Si daca da?

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version