AcasăNewsMisterul celor 300.000 de euro, împrumutați de Alex Cumpănașu de la un...

Misterul celor 300.000 de euro, împrumutați de Alex Cumpănașu de la un cunoscut prezentator TV

Candidatul independent la prezidențialele din acest an,  Alexandru Cumpănașu, a strecurat în declarația sa de avere un împrumut în valoare de 300.000 de euro, pe care l-ar fi făcut, în urmă cu câțiva ani, de la Alexandru „Alex” Ferariu, ex consilier la Ministerul Economiei și Cercetării, fost și actual prezentator TV, revenit la postul B1 TV.


Ciudățenia face că Alexandru Cumpănașu să fi indicat acest împrumut contractat în declarația de avere depusă la BEC, în condițiile în care, teoretic și practic, nu era necesar, împrumutul fiind restituit încă din 2016 (din punctul de vedere al lui Ferariu), respectiv până în 2018, eșalonat pe 3 ani, conform afirmațiilor lui Cumpănașu, acesta din urmă neputând certifica clar dacă datoria s-a și stins complet. Al doilea mister este legat de faptul că, în ultima declarație de avere completată de Alex Ferariu, împrumutul de 300.000 de euro nu apare deloc. Omul de televizune spune că nu se impunea această mențiune, având în vedere că datoria fusese achitată de Cumpănașu încă din 2016, notează mainnews.ro. Cumpănașu, în schimb, susține că a dat banii înapoi în 3 ani, până în 2018, și că i-a trecut acum, în declarația de avere depusă la Biroul Electoral Central, pentru a da dovadă de transparență.  „Datoria a fost restituită în vreo trei ani, dacă nu mă înșel. În 2018 cred că era deja achitată. Trebuie să văd și eu ultimele plăți și ultimele chitanțe pentru că aici s-a plătit în foarte multe tranșe. Eu sunt mama transparenței”, declară Cumpănașu.
Întrebat de ce a trecut împrumutul în ultima declarație de avere, din moment ce suma a fost achitată integral, Cumpănașu a precizat că el din fire este mai catolic decât Papa: „Nu trebuia trecut acest împrumut, într-adevăr, dar l-am trecut pentru că așa mi se pare mie transparent. Venea cineva și spunea „bă, ăsta a împrumutat de la o persoană fizică 300 000 de euro acum 4 ani”. Cumpănașu explică faptul că așa i s-a părut firsesc să procedeze: „Declarația de avere nu este restrictivă. Ea nu spune ce să nu treci. Ea spune să treci obligatoriu ce este în anul respectiv, dar dacă tu vrei să adaugi, adaugi, iar mie așa mi s-a părut firesc”. Întrebat de mainnews.ro de ce a avut nevoie de 300.000 de euro, Alexandru Cumpănașu a explică că o parte din banii i-a folosit pentru achitarea ratelor uneia din casele deținute, iar restul pentru o serie de proiectele „ pe care le desfășor cu organizațiile mele”.
În replică, Alex Ferariu – fost consilier la Direcția Control Ministru a Ministerului Economiei (în mandatul ministrului Alex Petrescu), consilier secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării (mandatul lui Ciprian Preda), precum și administrator de rețea la departamentul comunicații Transelectrica – spune că acest împrumut nu apare pe ultima sa declarație de avere completată deoarece banii au fost restituiți de Cumpănașu în anul 2016. Apar, însă, veniturile sale obținute de la stat. De pildă, operator sunet la bază, Alex Ferariu a câștigat în calitate de consilier al ministrului Economiei, într-un an, suma de 17.900 RON. Prezentatorul a recunoscut, înclusiv în declarațiile de interese, că este membru al United Grand Lodge of England și al Asociației Marea Lojă Națională din România, ambele organizații masonice. Totodată, Alex Ferariu este vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), ONG-ul condus de Alexandru Cumpănașu. De asemenea, este implicat și la Asociația pentru Implementarea Democrației și Asociația pentru Buna Guvernare. Ferariu a câștigat, în 2018, “din activități independente” prestate la Asociația pentru Implementarea Democrației, suma de 159.740 RON. Potrivit declarației de avere, Alex Ferariu are un teren intravilan de 550 mp în Breaza/ Prahova, 5 apartamente în București și două în Constanța. Conform ultimei declarații de interese, Alex Ferariu este asociat, cu acțiuni de 34%, la Da Vinci Market SRL, o firmă care se ocupă cu instalarea unor sisteme profesionale de securitate si supraveghere video. În anul 2018, compania a atins cifra de afaceri de 462.734 RON și a înregistrat un profit de 22.132 RON, dar cu toate acestea Ferariu a declarat că nu a avut niciun beneficiu material de pe urma societății.  Alex Ferariu este și directorul general al Spartacus Security, companie înființată în 2006 sub denumirea de Skylux Security Srl. Acesta deține 50% acțiuni și declară că valoarea totală a acestora este de 100 de lei. Societatea are o cifră de afaceri de 15.244 RON, pe 2018, și datorii de 422.788 RON, firma fiind intrată în insolvență de anul trecut, în urma unei decizii a Tribunalului București. Veniturile anuale încasate din firmă, în ultimul an, ar fi de 3 000 RON, conform declarației de avere.

 

author avatar
A.P. Redactor
923 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger