AcasăNewsMisterul bacteriei ucigase: nu sunt castravetii!

Misterul bacteriei ucigase: nu sunt castravetii!

Bacteria Eceh a ucis saisprezece oameni si a imbolnavit peste o mie in intreaga Europa. Surpriza, insa, autoritatile germane au scos din cauza castravetii, despre care se credea ca sunt la originea raspandirii maladiei. De cateva zile, autoritatile sanitare europene s-au lansat intr-o veritabila ancheta politista contracronometru pentru a afla cauza epidemiei. Principalul suspect: o bacterie Escherichia coli, considerata vinovata de diareele cu sange si complicatiile renale, letale deseori.

Ieri, Europa numara circa 1000 de bolnavi in Germania, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Tarile de Jos, Elvetia, Austria, Franta si Cehia. Cincisprezece morti s-au produs in Germania si una in Suedia.

In ce stadiu al anchetei ne aflam

Intr-o prima faza, bacteria ucigasa a fost pusa pe seama castravetilor spanioli exportati in Germania, dar autoritatile germane au admis marti ca ultimele analize arata ca legumele incriminate nu purtau bacteria cu pricina. Doar fecalele bolnavilor contin Escherichia Coli Enterohemoragica (Eceh). Ipoteza unei contaminari vegetale ramane totusi plauzibila. Acum sunt supectate rosiile si salatele. Intrebarea ramane: contaminarea s-a produs in Spania, in Germania sau in timpul transportului? Lunea viitoare, toti ministrii sanatatii din Europa se reunesc la Luxemburg pentru o analiza a situatiei, scrie Le Figaro.

Ce este Sindromul Hemolitic si Uremic (SHU)

SHU este o complicatie grava, uneori mortala, a infectiilor digestive provocate de bacteriile Eceh, un tip de colibacili care produc shigatoxine. Dupa 3 – 7 zile de incubatie, infectiile produc diaree, deseori insotite de hemoragii. Noua bolnavi din zece se vindeca in circa zece zile. Un SHU apare la un caz din zece, in functie de difuzarea toxinei. Sindromul se caracterizeaza prin insuficienta renala acuta, anemie si trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite). Complicatia este mortala in 3-5% din cazuri, iar un bolnav din doi ramane cu sechele renale.

Cum se transmit infectiile

Vitele, pentru care bacteria nu este daunatoare, sunt principalul lor rezervor de dezvoltare. Transmisia la om se face cel mai des prin consumul de carne de vita insuficient tratata termic (biftecul tartar, de exemplu), sau prin consumul de produse lactate din lapte nefiert. Apa si alte alimente, cum ar fi legumele, pot de asemenea fi o sursa de infectie. De asemenea este posibila transmiterea de la om la om. S-au catalogat mai multe serotipuri de Eceh, dintre care cel mai frecvent este O157:H7.

Care au fost precedentele epidemii

Primele doua epidemii cauzate de colibacilii producatori de shigatoxine au avut loc in 1982 in Statele Unite. In total, cincizeci de persoane au fost infectate de colibacili O157 luati din biftecul tartar. In 1996, in Scotia, peste 500 de persoane au fost victime ale aceluiasi serotip, de asemenea in urma consumului de carne de vita. Cea mai importanta epidemie s-a inregistrat in Japonia in 1996. Peste 9400 de cazuri, dintre care 12 mortale, au fost raportate, in urma contaminarilor cu seminte de ridichi. In anul 2000, in Canada, 2000 de cazuri de infectie au fost inregistrate printre cei 4600 de locuitori ai orasului Walkerton. Aici, unde bovinele sunt crescute intensiv, infectia s-a transmis prin apa de baut.

Ce masuri de precautie trebuie luate

In general, acest tip de bacterie este distrus prin tratare termica „doua minute la 70 de grade, sau un minut la 100 de grade”, potrivit profesorului Patrick Berche, microbiolog la Paris. In acest moment, spune profesorul, nu este nici un motiv sa nu se consume cruditati. „Singurele precautii necesare sunt spalatul pe maini, inainte si dupa prepararea legumelor, ca si spalarea foarte bine a acestora, de preferat cu apa calda”.

Care sunt particularitatile epidemiei actuale?

Prima dintre particularitati este chiar serotipul O104. „Este exceptional, o singura data am mai avut un caz, cu cativa ani in urma”, spune profesorul Edouard Bingen de la spitalul parizian Robert Debre, al carui laborator este asociat cu Centrul National de Referinta E-coli Shigella. Acest serotip a mai fost la originea unei epidemii in Statele Unite in 1994.  „Este curios ca are o tulpina atat de virulenta si de rezistenta din capul locului la antibiotice puternice, precum cefalosporinele din a treia generatie”, adauga profesorul Berche.

Pe de alta parte, epidemia actuala afecteaza mai ales femeile, desi, de obicei, sindromul hemolitic si uremic ii ataca mai ales pe copii. Aceasta abatere de la regula ar putea fi legata de originea infectiei: biftec tartar de obicei, legume crude in cazul de fata.

author avatar
Adrian Patrusca
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger