AcasăNewsMister Brexit se spala pe maini

Mister Brexit se spala pe maini

Taticii Brexit parasesc unul dupa altul corabia

Dupa ce a militat din toti bojocii pentru iesirea Marii Britanii din UE, aprobata prin referendumul din 23 iunie, Nigel Farage a anuntat, ieri, ca demisioneaza din fruntea partidului antieuropean si antiimigratie The United Kingdom Independence Party, Ukip.

Taticii Brexit parasesc unul dupa altul corabia

”Obiectivul meu, iesirea din UE, a fost atins (…) Mi-am indeplinit misiunea”, a declarat Farage, intr-o conferinta de presa la Londra, spunand ca va parasi conducerea Ukip. ”Victoria de la referendum inseamna sfarsitul ambitiilor mele politice. Am luat parte la aceasta lupta plecand din lumea afacerilor, pentru ca voiam sa devenim o tara independenta, nu sa fac o cariera politica”, s-a justificat cel care a facut o intensa campanie pro Brexit. Farage a precizat, cum altfel, ca va ramane insa cu un picior in politica: ”Voi continua sa sustin partidul, noul sau lider, vreau sa observ indeaproape procesul de negocieri cu Bruxelles si sa intervin din cand in cand in Parlamentul European”, a lasat el sa se inteleaga. Deci, nici un plan B, dupa si-a impins tara in necunoscutul Brexit si a lasat orfani 17 milioane de alegatori partizani ai ”Leave”. Nigel Farage nu este singurul care, dupa ce a militat pentru Brexit, acum nu si-l mai asuma. Inaintea lui, a aruncat buretele si fostul primar al Londrei, partizan Brexit, Boris Johnson, care a renuntat, la sfarsitul lunii trecute, la succesiunea primului-ministru conservator David Cameron.

Cine va activa articolul 50?

Noul locatar al 10 Downing Street va fi ales in 9 septembrie, in urma unui vot in sanul Partidului Conservator, care dispune de o majoritate in Camera Comunelor. La ora actuala, Theresa May, ministrul britanic de Interne, este principalul favorit, urmata de fostul sustinator al lui Boris Johnson, ministrul Justitiei, Michael Gove. Insa, sustine The Idependent, decizia lui Cameron de a demisiona si a lasa pe altcineva sa adopte articolul 50 din tratatul de la Lisabona (care defineste maniera in care Regatul poate parasi UE) are implicatii mult mai mari. Un scenariu prevede ca, prin demisia sa, Cameron i-a eliminat din politica pe sustinatorii Brexit, in conditiile in care deja liderii ”Leave” incep sa paraseasca barca. O decizie finala asupra referendumului revine parlamentului, care, teoretic, ar putea bloca iesirea Regatului Unit din UE. Dar care va fi noul premier  care va avea curajul sa activeze amintitul articol si sa le prezinte britanicilor consecintele? Sa nu-l activeze? O victorie post Brexit pentru Cameron.

author avatar
Tudor Borcea
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger