AcasăNewsMIRIAM MAKEBA, sarbatorita de Google printr-un logo: Cu ce a impresionat o...

MIRIAM MAKEBA, sarbatorita de Google printr-un logo: Cu ce a impresionat o lume intreaga! (VIDEO)

Miriam Makeba, cantareata sud-africana,  care a cunoscut un succes international de invidiat, implineste pe 4 martie varsta de 81 de ani. „Mama Africa”, asa cum mai este artista cunoscuta, este omagiata de Google printr-un Doodle.

Femeia s-a nascut pe 4 martie 1932 in Johannesburg. Mama lui Miriam Makeba a fost condamnata la sase luni de inchisoare imediat dupa ce a nascut-o pe fiica sa, iar micuta a fost nevoita sa isi petreaca prima jumatate de an din viata la inchisoare. Motivul condamnarii a fost unul stupid: femeia se ocupa cu vanzarea berilor pe care le prepara in casa, lucru interzis la acea vreme.

Cantareata si-a inceput cariera in anii ’50, alaturi de un grup de jazz. La scurt timp, Miriam Makeba s-a hotarat sa isi faca propria trupa formata doar din fete, cunoscuta sub numele The Skylarks, alaturi de care a lansat melodia “Pata Pata”.

[youtube]e-VrfadKbco[/youtube]

Succesul international l-a dobandit in anul 1959, atunci cand a aparut intr-un documentar anti-apartheid numit „Come Back, Africa”, motiv pentru care i-a fost anulat pasaportul sau sud-african. Dupa ce a calatorit in Italia, Marea Britanie si SUA, Miriam Makeba a incercat sa revina in Africa de Sud, insa nu a fost primita.

In fata ONU, Miriam Makeba a condamnat politica de discriminare, pentru ca i-a fost refuzat dreptul de a se intoarce in tara ei natala. Astfel, cantareata a devenit „cetatean al intregii lumi”, primind pasapoarte de la Belgia, Ghana si Guinea. De abia pe data de 10 iunie 1990, la scurt timp dupa ce Nelson Mandela a fost eliberat din detentie, iar apartheidul a fost  eliminat, Miriam Makeba s-a intors in Africa de Sud.

Vedeta a murit pe 9 noiembrie 2008, in urma unui atac de cord pe scena din Italia. Miriam Makeba a scos 23 de albume si a jucat in 15 filme, fiind premiata cu un Grammy pentru Cea mai buna inregistrare folk, in anul 1966.

author avatar
Anca Murgoci
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger