AcasăNewsMircea Geoana, dat afara din Senat! Vezi toate declaratiile si toate detaliile!

Mircea Geoana, dat afara din Senat! Vezi toate declaratiile si toate detaliile!

Mircea Geoana

“Odiseea Geoana” pare ca a ajuns la final, dupa cateva saptamani bune de circ si scandal in care fostul sef al Senatului s-a tinut cu dintii de functie si de partid, fiind exclus din ambele, pe rand.

 

Mircea Geoana

Dupa ce in urma cu doua saptamani, BPN al PSD a votat pentru excluderea lui Mircea Geoana, acesta a contestat decizia nerecunoscand nimic, invocand tot felul de chestiuni legate de statut si de logica – precizand ca prin mazilirea sa Opozitia si USL pierd cea de-a doua functie in stat. Desi putea sa arate eleganta si diplomatie, Geoana fiind renumit si apreciat in acest domeniu, fostul candidat la prezidentiale a mentionat ca doar un Comitet Executiv (CEx) poate sa-l excluda din partid.

Acest lucru s-a petrecut marti seara la CEx, cand cu o majoritate convarsitoare, 50 de voturi “pentru” si 5 “impotriva” s-a decis excluderea sa din partid.

Iliescu il critica in termeni duri pe Geoana

„Geoana a intrat in partid fara sa stie ce este acela un partid. Nu a invatat nimic. El a contribuit la pierderea din 2004. in 2009 tot partidul a fost cel care l-a ajutat, iar el isi permite sa duca la pierderea unor alegeri. N-a explicat nici pana in ziua de astazi motivatia mersului lui in noapte la Vantu. Dupa toate astea, el nu invata nimic. A pierdut alegerile, a pierdut in partid si n-a tras innvatamintele necesare”, a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Intrebat despre posibilitatea plecarii din partid si a altor membri care sa-l urmeze pe Geoana, Iliescu a raspuns: „Cei care pleaca isi merita soarta daca o fac. Eu nu cred insa ca vor pleca. El este cel care isi face iluzii ca va fi urmat”.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus ca este suparat si trist, intrucat a sperat ca Geoana sa trateze daca nu umil, atunci cu respect Comitetul Executiv si sa vina cu argumente. „El a acuzat pe toata lumea, a certat pe toata lumea, in conditiile in care in sala aceea toti oamenii de acolo am fost alaturi de el in campaniile electorale. A procedat de parca si-ar fi dorit sa fie exclus, cel putin asta am inteles eu, personal”, a adaugat el.

„Nu ma despart de partid”

„Nu ma despart de partid, ma despart de o parte din această gasca care se pretinde ca este conducere de partid. Nu ma despart de membrii nostri, nu ma despart de votantii nostri, nu ma despart de milioanele de romani care m-au votat si de cei care poate nu m-au votat si azi poate ca regreta acest lucru. Raman fidel ideilor mele politice, dar nu pot sa fiu in compania unor oameni care nu au minimul respect sa spun pentru ce esti acuzat, care sunt lucrurile reale care iti sunt imputate”, a spus Mircea Geoana dupa sedinta CEx.

„Voi ataca decizia Comitetului Executiv al PSD de a ma exclude din partid atat la Congresul PSD, cat si in instanta civila. Mai devreme sau mai tarziu, in PSD se va organiza un astfel de Congres”, a spus Mircea Geoana.

„Liderii PSD, niste pusti tafnosi, gealati care dau dovada de cretinism politic”

„Aceasta conducere a PSD, in frunte cu Ponta, cu Ilie Sarbu si cu alti cativa gealati produc un deserviciu imens partidului si electoratului nostru. Sunt oameni care, din inconstienta, razbunare sau pur si simplu din cretinism, nu pot sa gasesc un alt termen decat cretinism politic, pentru a da a doua functie pe care o ai la tine adversarului tau cand incepi procedura de suspendare a presedintelui. Asta mi se pare o lovitura de maestru. Felicitari, oameni cu multa minte politica si oameni care calculeaza cu trei pasi inainte. Daca nu o fi blat intre oamenii astia, sa nu-mi spuneti mie pe nume.

Nici nu au iesit inca de la gradinita si vor sa se joace cu functia intai si functia a doua in stat. Iata ce inseamna actuala conducere a PSD, iata ce inseamna sa fi avut dreptate din prima clipa. in acest moment, ultima mare functie de rezistenta impotriva actualei puteri este pusa pe tava adversarilor nostri. Daca cineva poate sa inteleaga o astfel de logica, sa-mi spuna si mie. Eu nu inteleg decat ca avem de-a face cu niste oameni care nu merita sa conduca un partid de 2%, daramite de 30%, oameni care se viseaza prim-ministri. Pai asta nu poate sa conduca nici macar o autobaza, dar sa conduca Guvernul Romaniei.Nu ma intereseaza domnul Iliescu. Domnul Iliescu este deja, pentru mine, un subiect inchis in catafalc si dus in intr-o alta aripa a istoriei”, a spus Mircea Geoana, la iesirea de la sedinta Biroului Permanent al Senatului.

Dat afara din Senat

Miercuri, in plenul Senatului, PSD a cerut sa fie supusa la vot revocarea din functie a lui Mircea Geoana, insa acesta a refuzat sa fie dat un vot pe aceasta cerere si a supus in schimb la vot ordinea de zi a sedintei, in timp ce senatorii PSD parasesc sala. In conditiile in care Mircea Geoana a refuzat convocarea de urgenta a Biroului Permanent al Senatului, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a solicitat de la tribuna sa fie supusa votului plenului cererea de revocare din functie a presedintelui Senatului.

Geoana a sustinut insa ca solicitarea nu respecta conditiile regulamentare, astfel ca a refuzat sa o supuna la vot. El a supus in schimb la vot ordinea de zi a sedintei de plen, insa nu s-au inregistrat suficiente voturi pentru aprobarea acesteia, in conditiile in care senatorii PSD au inceput sa plece din sala.

„Un presedinte al unei Camere a Parlamentului nu poate fi revocat prin retragerea sprijinului politic, singura modalitate de schimbare trebuind motivata prin incalcari grave ale Regulamentului sau Constitutiei. Este un demers la fel de furios si de nejustificat ca intreaga misiune pe care liderii PSD au dus-o impotriva mea. Si astazi incearca o procedura neregulamentara. Retragerea sprijinului politic, prevazuta de Statutul senatorilor si deputatilor, se refera la membrii Birourilor Permanente, cu exceptia presedintilor Camerelor, care sunt tratati in mod distinct de jurisprudenta constitutionala”, a adaugat el.

„Este comic cum pseudojuristilor de la PSD le scapa faptul ca grupul parlamentar care m-a propus in functie la inceputul mandatului a fost PSD-PC, care acum nu mai exista in Parlament. Este doar o furie oarba care domina in continuare unii lideri ai PSD, care nu mai au nimic in cap decat razbunarea”, a mai spus Geoana despre cererea PSD.

Geoana, scos cu forta de pompieri din Senat

Intrebat de jurnalisti ce vor face grupurile PSD si PNL din Senat, in conditiile in care Mircea Geoana afirmase, anterior, ca nu va demisiona din functia de presedinte al Senatului si ca nu poate fi revocat, Crin Antonescu a raspuns: „Atunci sa sunam la 112, sa vina Pompierii sa il ia?!”.

Vasile Blaga: „Senatorii PDL vor vota, atat in Biroul Permanent, cat si in plen, pentru revocarea lui Mircea Geoana din functie, asa cum au stabilit inca de la prima solicitare de inlocuire a acestuia, facuta acum doua saptamani de PSD”.

In timp ce intre liderii opozitiei, cei ai puterii si presedintele Senatului aveau loc controverse cu privire la oportunitatea si procedura convocarii unui Birou Permanent extraordinar, senatorul PDL Radu Berceanu, aflat in ultimele randuri ale salii, a strigat catre liderul grupului democrat-liberal, Cristian Radulescu: „Cristi, Cristi, propune o zi si o ora (pentru convocarea Biroului Permanent – n.r.) sa avem si noi (PDL – n.r.) candidat, ca sa il dam jos pe asta (Mircea Geoana – n.r.)”. In acele momente, intre opozitie si Mircea Geoana avea loc o disputa cu privire la convocarea Biroului Permanent al Senatului.

112 voturi „pentru” demitere si 2 „impotriva”

Dupa interventia lui Berceanu, Radulescu a precizat in plen ca este de acord cu ora 11.45, propusa de PNL si PSD, iar Mircea Geoana a fixat ora 12.00 pentru sedinta Biroului Permanent, for care deicis supunerea la vot a revocarii Presedintelui Senatului. Ulterior, plenul Senatului a aprobat hotararea de incetare a mandatului lui Mircea Geoana in functia de presedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi „pentru”, 5 abtineri si 2 voturi „impotriva”. Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

„A doua functie in stat la Marko Bela. Bravo, Ponta!”

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, miercuri, ca grupul Uniunii din Senat a decis sa propuna un candidat propriu la functia de presedinte al Senatului. „Daca suntem intr-o coalitie, iar partidul cel mare da primul-ministru si presedintele Camerei Deputatilor, atunci ar fi logic ca (…) functia de vicepremier si cea de presedinte la Senatului sa apartina UDMR”, a afirmat el.

„Din pozitionarea, cel putin a UDMR, pentru ca este clar ca UDMR tinteste acesta functie, ce m-as mai distra sa ajunga functia la Marko Bela. Asta chiar ca ar fi un cadou natiunii romane. A doua functie in stat la Marko Bela. Bravo, Ponta! Saptamana viitoare incepe circul la Senat”, a comentat Geoana.

author avatar
Ciprian Purice
654 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger