Recenta vizită pe care a făcut-o la București liderul de la Kiev, în cadrul căreia Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele și cu premierul României, a fost analizată de către cunoscutul realizator TV, în cadrul emisiunii pe care o are la Antena3.
Mircea Badea a comentat vizita președintelui ucrainean în România. Punând accent pe „interesele” care au stat, de fapt, la baza prezenței lui Zelenski la București.
Potrivit realizatorului TV, vizita liderului de la Kiev în România a avut un scop foarte clar – soluţii pentru transportul cerealelor ucrainene şi ajutor militar suplimentar.
„Am văzut la unii un sentiment de frustrare. Recunosc că eu nu l-am avut. Adică nu am înțeles. Doamne ferește n-am nimic împotriva domnului președinte Zelenski! Să vină în România de 100.000 de ori să se şi mute aici. N-am nicio problemă cu asta, dar n-am înțeles frustrarea unora. Eu n-am avut frustrarea asta: Doamne, dar la noi n-a venit!
Adică nu m-am simțit nevalidat pe sistemul să fim în rândul lumii, să vină președintele Ucrainei și în România. Adică noi ce avem? Noi am ajutat și el nu vine și la noi? Şi dacă vine, ce? Că unii păreau că se simt bine, în sensul că altfel s-ar fi simțit rău”, a declarat Mircea Badea, marți seară, citat de antena3.ro.
„A venit pentru că avea interes să vină”
Realizatorul emisiunii „În gura presei” spune că șeful statului ucrainean a venit în România pentru că avea „niște interese” pe care „și le-a îndeplinit”. Unul dintre ele – să „rezolve” chestiunea cerealelor.
„Mie mi se pare destul de clar de ce a venit președintele Zelenski. A venit pentru că avea interes să vină. Trebuia să rezolve cu cerealele. Nu că ar fi avut vreo emoție că România, slavă Domnului, e conformă, e întocmai și la timp și cu planurile doamnei Ursula şi cu Doamne ajută și cu ce spune partenerul strategic. N-avea nicio emoție. Dar a venit totuși ca să fie sigur pe detaliile pentru noul coridor pentru cerealele ucrainiene şi ajutorul militar suplimentar.
În acest moment în regiune lucrurile devin complicate pentru Zelenski. Adică în Polonia, care a fost cel mai mare suporter din regiune, treaba s-a cam închis.
Cu Ungaria şi Slovacia treaba e rezolvată. Și atunci în regiune, mai suntem şi noi. Pe unde să treacă cerealele alea? Păi prin România, nu? A spus președintele Iohannis să se dubleze coridorul? A spus”, a afirmat Mircea Badea.
Badea: „Noi am ajutat Ucraina ca să ne mângâie președintele Zelenski pe cap?”
Realizatorul TV a comentat și pe marginea momentului ales de către președintele ucrainean pentru vizita oficială de o zi în România.
Și nu a ocolit nici accentul care s-a pus, marți, pe faptul că Zelenski nu a mai susținut un discurs în Parlament, așa cum se vehiculase în cursul zilei, speculându-se asupra faptului că o astfel de alocuțiune ar fi fost anulată în urma unei schimbări de program de ultim moment. Când, de fapt, însuși liderul de la Kiev a explicat în fața presei, de la Cotroceni, că nu venise cu un discurs pregătit pentru a-l susține în Legislativul român.
„Deci de asta a venit omul. Avea nişte interese pe care le urmărea. Până acum nu le-a avut, pentru că a avut mult multe opțiuni. A avut alte priorități în acest moment.
Faptul că nu ne-a vizitat până acum noi am luat-o cumva foarte personal. Îl așteptam să ne mângâie pe cap. România e plină de complexe provinciale. Adică, domnule, stai puţin că noi am fost super băieți, am livrat, am făcut și nu ne-am mângâiat pe cap? Nu! Noi am ajutat Ucraina ca să ne mângâie președintele Zelenski pe cap?
Sau am ajutat-o din convingere, ca să apărăm valorile democrației, legile internaționale că am considerat inacceptabil invadarea ilegală și neprovocată a unui stat de către alt stat? Adică nu de asta?
Părea multă suferință în România că n-a venit Zelenski să ne mângâie pe cap. Acum mulți au avut senzația că ne-a mângâiat pe cap. Dânsul nu ne-a mângâiat pe cap”, a mai spus Badea.
„A avut un comportament absolut decent. Discursurile și luările sale de poziție absolut în regulă. Dânsul a avut niște interese pe care și le-a îndeplinit. Nu spun asta că e rău, spun doar că n-a venit să ne mângâie pe cap. Și nu înțeleg nevoia validării pe care o simt foarte mulți în spațiul public.
Acum, în sfârșit se simt unii validați cumva. Dar nu suntem validați complet că Zelenski nu a ţinut un discurs în Parlament. Domnule, deci câtă frustrare că n-a vorbit Zelenski în Parlament! Doamne, câtă frustrare! Dar ce credeți că ar fi spus în Parlament, dacă ar fi vorbit?
Aceleași lucruri pe care le-a spus și când era cu președintele Iohannis. Credeți că ar fi spus altceva decât a spus în nenumărate rânduri?”, a menționat Mircea Badea.
Volodimir Zelenski s-a aflat marți, timp de mai multe ore, la București. Răstimp în care a mers la Cotroceni, unde a disuctat cu Klaus Iohannis, dar și la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu.
Iohannis: „S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la…”
„Am apreciat discuțiile constructive avute cu președintele Zelenski la New York, împreună cu președinta Comisiei Europene, și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă, precum și continuarea aplicării complete și rapide a măsurilor propuse.
Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile.
S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.
Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români”, a afirmat președintele Iohannis, marți după-amiază, în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de omologul său ucrainean, la Cotroceni.