AcasăNewsMirajul investițiilor chineze pentru reactoarele de la Cernavodă s-a spulberat. Chinezii, scoși...

Mirajul investițiilor chineze pentru reactoarele de la Cernavodă s-a spulberat. Chinezii, scoși din proiect!

Centrala Nucleară de la CernavodăCentrala Nucleară de la Cernavodă

Chinezii de la CGN au fost eliminați din proiectul reactoarelor de la Cernavodă la cererea Ministerului Economiei. Cei de la China General Nuclear Power Group urmau să se ocupe de construcția reactoarelor 3 și 4.

Parteneriatul cu grupul chinez a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În Adunarea Generală Ordinară și Extraordinară a Acţionarilor (AGOEA) de vineri s-a decis „abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).”, scrie Agerpres.

Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 9,0903% şi alţi acţionari – 8,4138%, după listarea la bursă a companiei.

De ce încetează colaborarea cu chinezii

La finalul lunii trecute, ministrul Economiei, Virgil Popescu, arăta că actuala colaborare cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, perioadă în care nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe.

„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă.

Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, a declarat Popescu la B1TV.

author avatar
Andreea Vlad
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger