AcasăNewsMinorii în pericol. Băuturile energizante, retrase de pe rafturile magazinelor

Minorii în pericol. Băuturile energizante, retrase de pe rafturile magazinelor

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care se va interzice comercializarea băuturilor energizante către minori.

Actul normativ prevede ca astfel de produse să nu mai fie comercializate în incinta unităților de învățământ, ele putând fi găsite doar la automatele din incinta clădirilor de birouri.

Această măsură vine în corcondanță cu normele europene cu privire la etichetarea băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină. Astfel, toate băuturile cu peste 150 mg cofeină la un litru vor trebui să aibă eticheta care să avertizeze acest lucru.

În caz de nerespectare a acestor prevederi, sancțiunile sunt foate mari

Astfel, cei care vor comercializa aceste băuturi în magazine vor fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

Comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în şcoli, se va amenda cu sume de la 15.000 la 25.000 de lei.

Interdicțiile cuprinse în proiect

„(1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.

(2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.

(3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora”, se arată în proiect.

Pericolul consumului de băuturi energizante

Medicii specialişti atrag atenţia că băuturile energizante pot fi extrem de dăunătoare organismului, prin conţinutul mare de zahăr, cofeină, aminoazici şi vitamine.

Trebuie menționat că, într-un studiu realizat de ministerul Sănătății se arată că, 40 la sută dintre tineri au suferit grețuri sau chiar vărsături după ce au băut energizante,

În plus, mai bine de o treime dintre oamenii de peste 55 de ani au avut palpitații după ce au consumat același tip de produse.

Potrivit Ministerului Sănătății, consumul de băuturi energizante duce la  „inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită. De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale”.

author avatar
Eli Dan Davidescu
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger