AcasăNewsMinistrul Sănătății: „Erorile sistemului ating securitatea națională! Să nu ne mai acoperim...

Ministrul Sănătății: „Erorile sistemului ating securitatea națională! Să nu ne mai acoperim cu hârtii!”

Ministrul Sănătății a dat luni declarații asupra problemelor CNAS și despre erorile legate de sistemul informatic de carduri. Sorina Pintea a afirmat că problemele neglijate din sistemul medical printr-o hârțogăraie sistematică și inutilă periclitează securitatea națională.

„Incidcentul de luna asta: timpde 17 zile, sistemul n-a funcționat. Azi s-a dat drumul abia, iar începând de la ora 10:00 dimineața, a început să înregistreze în continuare erori de funcționare. M-am întâlnit și cu reprezentanții Siveco și ai CNAS și am tras mai multe concluzii: se impun măsuri urgente pentru rezolvarea funcționării platformei. Azi vom face achiziții în regim de urgență. Pentru baza de date, contractul deja a expirat. Pentru a asigura perioada tampon fără contractare facem achiziția de urgență”.

Pintea a atras atenția și asupra altor probleme: „S-a constatat, de asemenea, că procedura de achiziție pentru programul de mentenanță nu a fost îndeplinită. Offline-ul funcționează, dar nu este o soluție viabilă, așa că trebuie și aici să facem achiziții. O nouă problemă o pune infrastructura hardware suplimentară ce trebuie achiziționată – capacitățile de stocare. SUnt 98% pline, ceea ce pe viitor ar putea aduce noi blocaje. Direcțiile care au avut grijă ca procedurile să nu meargă cum trebuie, uzând procedee birocratice exagerate. A blocat gestionarea naturală a sistemului. Niște proceduri ce puteau finalizate au fost uitate, oferte ce au expirat stând în casă. Sunt lucruri care au îngreunat și afectat foarte mult funcționarea sistemului. Vreau, în numele celor de la CNAS, să cer scuze pacienților și utilizatorilor pentru nefuncționare.
Alt aspect – contractarea de urgență pentru auditarea sistemului. Pentru asta s-a depus cerere de finanțare, ca să putem detalia aspectele ce trebuie
Aștept finalizarea raportului. Îmi asum tot ce spun. Sper ca toți cei care au avut competențe în a rezolva aceste probleme că sunt o urgență, reprezintă o problemă de securitate națională. Indolența duce la ceea ce s-a întâmplat până acum. Repet: faptul că dorim să ne acoperim de documente nu scuză nimic.

Ministerul Sănătății a convocat, luni, o întâlnire cu reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cu responsabilii cu mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate, pentru a discuta despre problemele survenite în ultimele zile.
Sursa foto: Twitter

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger