Deputatul social-democrat Eugen Nicolicea acuză faptul că ministrul Sănătății Victor Costache încalcă legea 161/2003 și dezinformează opinia publică.
Redăm poziția parlamentarului PSD:
„I. Încălcarea alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003
Alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede în mod expres și limitativ care sunt funcțiile sau activitățile care pot fi exercitate de un membru al guvernului:
”(4)Membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoanele care îndeplinesc funcţii asimilate acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.”
Deoarece activitățile medicale în baza unui contract individual de muncă nu sunt incluse printre activitățile care pot fi exercitate de un membru al guvernului, desfășurarea de astfel de activități de către ministrul Victor Costache încalcă alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003 și implicit jurămâtul depus la investirea ca ministru:
”jur să respect Constituția și legile țării…”
A pretinde faptul că un membru al guvernului poate exercita alte activități decât cele limitativ prevăzute în alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003, ar însemna faptul că orice ministru ar putea exercita orice activitate sau profesie care nu este interzisă în mod expres de alte legi. Am ajunge la situația absurdă că un ministru ar putea fi avocat, angajat pe orice funcție la firme private sau de stat, inginer, mecanic auto, body guard, etc.
II. Dezinformarea opiniei publice
1. Invocarea jurământului lui Hippocrate versus jurământul depus la investire este făcută în mod eronat, cu scopul de a sensibiliza opinia publică:
– Jurământului lui Hippocrate este aplicabil medicilor care pot exercita profesia, evident cu respectarea legilor:
” Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate”
– În postarea de pe facebook, medicul Victor Costache afirmă : ” reamintesc că am depus și jurământul lui Hipocrat față de pacienții români”, afirmație care încalcă chiar jurământul depus:
” Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;”
2. Invocarea răspunsului Agenției Naționale de Integritate
a) Ministrul Victor Costache publică și comentează răspunsul ANI pe facebook pentru a convinge opinia publică că ”poate profesa” :
”Ca ministru am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa”
”Pentru a evita orice discuţie, înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituţie a statului, abilitată în acest domeniu, Agenţia Naţională pentru Integritate.”
”Vă citez din documentul primit de la ANI:
”din cele expuse de dumneavoastră şi din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcţia de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfăşurarea de activităţi medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situaţie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările şi completările ulterioare”.”
b) Prezentarea de către ministrul Victor Costache a răspunsului ANI ca fiind un document care certifică faptul că ”poate profesa” este eronată deoarece:
– Este contrazis de alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003
”(4)Membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoanele care îndeplinesc funcţii asimilate acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice”
iar exercitarea profesiunii de medic nu este inclusă în aceste activități
– ANI nu a făcut nicio referire sau comentariu cu privire la dispozițiile alin.(4) al articolului 84 din Legea nr. 161/2003 ci doar la dispozițiile alin.(1) al articolului 84
– ANI nu certifică în document că domnul ministru ”poate profesa” și precizează:
”Precizăm că prezentul răspuns reprezintă punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate, raportat la situația de fapt descrisă de dumneavoastră și la dispozițiile legale incidente, nu este o interpretare generală și obligatorie a textelor de lege și nu reprezintă rezultatul activității de evaluare efectuată în condițiile Legii nr.176/2010”
Mai pe înțelesul tuturor, ANI nu își ia nicio responsabilitate în a confirma ”dreptul de a profesa” ci precizează că răspunsul este dat la întrebarea adresată, așa cum a fost formulată (”la situația de fapt descrisă de dumneavoastră”)
Deoarece ministrul nu a întrebat despre dreptul ”de a profesa” ci despre incompatibilitate, punctul de vedere al ANI s-a raportat ”la dispozițiile legale incidente” adică la cele despre incompatibilități și a precizat doar dispozițiile alin.(1) al articolului 84 din legea 161/2003, fără a se referi la alin.(4) al articolului 84 din legea 161/2003 care dispune care sunt funcțiile și activitățile care pot fi exercitate de către un membru al guvernului.
Deoarece conducerea ANI cunoaște faptul că ANI nu are competența de a da interpretări a legilor, menționează că ”…prezentul răspuns nu este o interpretare generală și obligatorie a textelor de lege…)
ANI mai menționează că ”… prezentul răspuns… nu reprezintă rezultatul activității de evaluare efectuată în condițiile Legii nr.176/2010”, adică până în prezent nu au avut ”în lucru” situația domnului ministru dar, adăugăm noi, pe viitor nu se știe ce se va întâmpla ținând cont că alin.(4) al articolului 84 din legea 161/2003 care dispune care sunt funcțiile și activitățile care pot fi exercitate de către un membru al guvernului, face parte evident tot din articolul 84 din Secțiunea 3 a legii 161/2003: Incompatibilităţi privind funcţia de membru al Guvernului şi alte funcţii publice de autoritate din administraţia publică centrală şi locală.
III. Precizare
La invitația domnului ministru lansată pe facebook:
”Îi invit pe toți cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ținând cont de un principiu esențial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate!”,
cred că am contribuit în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond și mai ales cu argumente juridice, legate de activitatea conducerii ministerului.
Cât priveste prioritatea pacientului a fost și rămâne la latitudinea domnului ministru să opteze între a salva mii și mii de pacienți prin măsurile luate în calitate de ministru, retribuit doar cu o indemnizație sau a salva mai puțini pacienți în calitate de medic la un spital privat, angajat prin contract pentru o sumă mult mai mare.
Sunt convins că opțiunea domnului ministru Victor Costache se va intemeia pe respectarea legii și a jurământului lui Hippocrate.
Deputat,
Eugen NICOLICEA”
Omu e plin de …..bube…bune. Oragnele abilitate nu …misca ? Dorm cu totii ? Alo DNA -ule, unde esti ? Democratia libhen vo bist du ?