AcasăNewsMinistrul Sanatatii: Controalele privind decontarile se vor extinde. Prin sondaj vor fi...

Ministrul Sanatatii: Controalele privind decontarile se vor extinde. Prin sondaj vor fi discutii cu pacientii

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, luni, ca vor fi extinse in toate spitalele controalele privind decontarile pentru serviciile medicale si vor fi purtate discutii cu pacientii prin sondaj pentru a fi depistate raportarile false.

„Controalele vizeaza tot ceea ce a insemnat decontul facut catre casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – CNAS, n.r.), raportarea la spital primita de casa. Controalele vor dura atat cat va fi nevoie. Am introdus in prima faza cele mai mari spitale. Este vorba in prima etapa de 77, urmand sa se extinda catre toate unitatile care au contract cu casa. Am incurajat sa mearga prin sondaj si la pacienti pentru a vedea daca raportarile sunt false”, a declarat ministrul Sanatatii, luni, la Institutul „Matei Bals”, cu ocazia conferintei „Save Lives – Clean Your Hands!” (Salveaza vieti – Spala-te pe maini, n.r.), din campania cu acelasi nume lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Potrivit ministrului Sanatatii, controalele efectuate pana acum releva faptul ca este „foarte mult haos in sistem”. „Nu banii au fost cauza nefunctionalitatii sistemului. Evident ca si lipsa banilor este o problema a sistemului sanitar, nu numai in Romania, ci peste tot in lume. De multe ori este vorba de un management defectuos”, a mai spus ministrul.

Dupa vizita la „Matei Bals”, Banicioiu a spus ca este placut impresionat de ceea ce a vazut la institut, dar, din pacate aceasta „reprezinta o insula intr-o mare de foarte multe neajunsuri”.

Ministrul a mai fost intrebat si ce va face cu Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), despre care a declarat cu o zi in urma ca este „sufocat de numarul mare de pacienti care vin din toata tara”. „Nu exista nicio atitudine, niciun proiect. Atunci cred ca e nevoie de o alta abordare. Ce ma nemultumeste cel mai mult este faptul ca e nevoie de lista de asteptare care ajunge si la trei luni. Mai sunt unitati care desfasoara acelasi serviciu medical cu care insa nu s-a colaborat. Exemplu este Spitalul Coltea. Mi se pare anormal sa ma duc eu si sa le spun ca exista si Coltea de exemplu”, a aratat Nicolae Banicioiu, citat de realitatea.net.

Echipe mixte ale CNAS si Ministerul Sanatatii fac de luni controale in 77 de spitale. Controlul va viza respectarea criteriilor de internare, intocmirea si eliberarea decontului de cheltuieli, intocmirea, respectarea si raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit contractului-cadru privind acordarea serviciilor medicale. „Acest control va verifica in special sectiile de chirurgie ale spitalelor, urmand sa fie extins si la alte sectii”, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Foto: capital.ro

author avatar
Alina Costache
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger