AcasăNewsMinistrul Sănătății anunță apocalipsa pentru români

Ministrul Sănătății anunță apocalipsa pentru români

Ministrul Sănătății susține că plata pentru serviciile medicale va reduce mortalitatea în România

Bolnavii români vor avea acces la sistemul public de sănătate doar contracost. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că va introduce coplata, precum și abonamente și asigurări complementare de sănătate, sugerând că angajatorii ar putea suporta costurile acestora.

Ministrul Sănătății susține că plata pentru serviciile medicale va reduce mortalitatea în România

Ministrul Victor Costache facilitează accesul la servicii medicale introducând costuri suplimentare pentru tratamentul bolnavilor. Explicând ordonanța prin care dă acces nelimitat clinicilor private la banii publici, Costache susține că aceasta ar fi în interesul pacienților și că ar urma, de fapt, modelul celor din Europa. Referitor la acest model, în Germania, de exemplu, în baza asigurării de sănătate, care este obligatorie, populația beneficiază de absolut toate serviciile medicale, fără a plăti vreun cost suplimentar. Cei care își încheie o asigurare suplimentară de sănătate în această țară au parte, în plus, de condiții hoteliere de lux. ”Din păcate, în România avem prea mulți pacienți care nu ajung să se trateze la timp și prea puține spitale”, a explicat Costache decizia de a direcționa banii Sănătății spre furnizorii privați de sănătate. Referitor la coplată, ministrul Sănătății a afirmat că aceasta ar fi fost introdusă de PSD. ”Coplata a fost introdusă și legalizată în 2019 de PSD și ar fi trebuit să intre din aprilie 2020 în cadrul noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Noi ne-am trezit în fața acestei situații care ar fi pus o presiune nejustificată pe populațe și pe finanțele ei. Când introduci această coplată, e foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi, în România, să avem un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate. Când PSD a dat legea, anul trecut, ar fi trebuit să prezinte și o alternativă pentru a absorbi coplata. Noi nu am dat ordonanța împreună cu coplata, tocmai noi am prorogat această coplată. Practic, trebuie ca, într-un an de zile, să se pregăteasca un sistem de asigurări complementare sau de abonamente de sănătate de tip european. Sunt unele servicii în care trebuie să ajungem să le decontăm la tarife reale pentru că ajungem iar să le plătim în străinătate. Românii circulă liber și dacă nu le lăsăm dreptul de a-și alege spitalul sau medicul, și-l vor alege în altă parte”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Adevărul despre coplată

Legiferarea coplății, făcută anul trecut de PSD, prevedea, de fapt, cu totul altceva decât ceea ce susține ministrul Sănătății. În fapt, actul normativ obliga spitalele și clinicile private să afișeze tarifele pe care le percep în plus față de serviciile decontate prin bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și îi obliga pe furnizorii privați să ceară acordul în scris pacienților pentru a achita aceste diferențe. ”Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții care doresc să se trateze la privat vor plăti diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 – 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CNAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii. Legea este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia”, afirma fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.231 afisari

7 COMENTARII

  1. Pe bune ? Asta-i bataie de joc, condamni poporul pentru un sucit numit Costache ?

  2. Dementul asta E DIN SIBIU !!!
    Cei nemultumiti sa se duca la SIBIU si sa-si exprime ura profunda fata de acest nazist !!!

  3. In Spania asigurarea publica de sanatate e…asigurare ,conform definitiei.Adica, nu platesti. Vrei lux ? Platesti asigurare privata.
    Accesul societatilor private la fond public e…deturnare de fonduri.

  4. Ordonanta infractionala de privatizare a sanatatii, numita si Ordonanta mortii are un unic adresant in persoana finului lui Klaus Werner Iohannis, Paul Jurgen Porr sef al hitleristuluji FDGR cel care este conf. unei Decizii Judecatoresti continuatorul practicilor naziste ale Grupului Etnic German, dar si director al spitalului Polisano din Sibiu.
    Intrebare , oare doar Costache Victor se afla in conflict de interese ca ministru al sanatatii si anagajat al spitalului Politsano sau si Klaus Werner Iohannis cel ce are partid personal in PNL , cel al carui fin este directorul spitalui Polisano?
    https://www.clinicapolisano.ro/dr-paul-jurgen-porr-este-noul-director-medical-al-spitalului-polisano-de-pe-strada-constitutiei/?fbclid=IwAR0ssiX6FXBiDJnzojpMu61sGohndgb8lGdbyvsuXl6iqKzmIFV1WJadlCA

  5. Domnu Ministru cu Dosar penal pentru
    Pe numele ministrului PNL există un dosar penal pentru „ucidere din culpă”, care a ajuns în faza de judecată pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Victor Costache este acuzat de preotul Mihalache Tudorică (69 de ani) că i-a omorât soția, în timpul unei intervenții chirurgicale efectuată în februarie 2017.

    Cum e cu liberalii ? Fara PENALI la Guvernare ?

    Au si ei baiatul lor, da nu se atinge nimeni de el, ca ei sunt la putere acum !

    Ciocu mic ca noi suntem la putere, asa zic putorile de liberali

  6. MAI COSTACHE ,30 de ani ati facut pomeni pentru voturi :ati platit derbedeii si guracasca ca
    mari revolutionari !!,ati dat ajutoare sociale la o groaza de lepre care au fugit de munca,ati sponsorizat tot tiganetul pentru voturi,ati dat salarii si pensii nesimtite la :politie ,jandarmerie,procurori,judecatori la ce care prin natura meseriei exercitau coecitia si va asigurau linistea voua !.In plus v-ati votat pentru voi politrucii indemnizatii ,pensii ,venituri NEMERITATE.Ati sponsorizat GASTILE politice !!,ati aruncat cu banii pe fiare vechi :FRECATELE DE RUGINA ,terthandurile F16 si mai nou vechiturile Patriot.
    Cum nu aveti din ce da inapoi imprumuturile luate de la FMI v-ati gandit CU CURUL !! sa-i puneti pe romani sa-si plateasca spitalizarea sau LUMANAREA !!.
    MAI COSTACHE ,MARE SCARBA ESTI !,TU SI AIA DE TE-AU PUS PE SCAUN .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger