AcasăNewsMinistrul Oprea catre prefecti: Acordati o atentie deosebita localitatilor afectate de inundatii...

Ministrul Oprea catre prefecti: Acordati o atentie deosebita localitatilor afectate de inundatii saptamanile trecute

Cum deja ploile au pus stapanire pe mai multe regiuni din tara, iar de miercuri dupa-amiaza a intrat in vigoare un Cod portocaliu de precipitatii abundente, in timp ce hidrologii au avertizat asupra pericolului producerii de inundatii pe raurile din mai multe judete, ministurl de Interne Gabriel Oprea a convocat o videoconferinta cu prefectii si sefii structurilor centrale si teritoriale ale ministerului.

Intrunirea a avut ca scop stabilirea masurilor ce se impun in contextul avertizarilor emise de catre specialistii in meteorologie si hidrologie si care sunt valabile pentru mai multe judete din tara.

Desi ploua de ore bune, pana la aceasta ora nu au fost semnalate probleme majore in regiunile aflate sub atentionari, in sensul ca nu sunt gospodarii si case inundate si nici drumuri inchise. Oprea a amintit ca numarul judetelor aflate sub avertizare Cod portocaliul de inundatii, si unde se pot inregistra cresteri importante de debite ale raurilor, pana joi la ora 22, va ajunge la 15: Arges,  Buzau, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Medehinti, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Vrancea.

Totodata, seful de Interne a anuntat ca reprezentantii ministerului pe care il conduce sunt pregatiti sa intervina, daca este cazul, pentru a salva vietile oamenilor aflati in pericol, dar si sa limiteze posibilele efecte ale inundatiilor. Si ca inca de marti au fost activate grupele operative ale Inspectoratelor pentru Situati de Urgenta din 29 de judete si Municipiul Bucuresti, cat si Comandamentele judetene pentru situatii de urgenta. Mai exact, 12.557 angajati ai MAI – respectiv peste 3.200 de politisti, 3.900 de pompieri, peste 5.300 de jandarmi si 400 de politisti de frontiera – sunt pregatiti sa intervina, cu peste 2.500 de mijloace de interventie, acolo unde este nevoie pentru a acorda sprijin comunitatilor locale.

Oprea le-a cerut prefectilor si sefii structurilor centrale si teritoriale ale ministerului sa tina cont de faptul ca problemele ar putea sa apara in zone afectate de inundatiile de saptamanile trecute si ca e nevoie sa se ia masuri pentru a ajuta localnicii. „Acordati o atentie deosebita acelor localitati afectate de inundatii in saptamanile trecute, pentru ca acolo ploua de ore bune. Oamenii din acele comunitati abia incepeau sa-si revina dupa precedentul val de inundatii. Trebuie sprijiniti! Vreau sa fiti permanent in orele urmatoare langa acesti oameni, sa fim pregatiti sa-i ajutam”, a mentionat vicepremierul Oprea. Totodata, ministrul de Interne a adresat un mesaj locuitorilor zonelor aflate sub atentionari privitoare la iminenta producerii de inundatii, cerandu-le sa inteleaga ca daca se impune evacuarea lor, sa coopereze cu autoritatile. „Mai vreau sa rog oamenii din localitatile vizate de aceste fenomene meteorologice si hidrologice sa inteleaga ca daca se ia masura evacuarii, se face pentru binele lor si sa respecte recomandarile autoritatilor„, a explicat Gabriel Oprea.

author avatar
Cristina Stefan
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger