AcasăNewsMinistrul Muncii, anunț de ultimă oră despre salariul minim. „Discuţiile sunt pentru...

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre salariul minim. „Discuţiile sunt pentru a avea o…” – VIDEO

sursa foto: Facebook/Marius Constantin Budăi

Va ajunge salariul minim până la 3.500 lei? Și dacă da, de când anume? Sunt întrebări la care mulți români vor să afle răspunsul, iar ministrul Muncii a oferit detalii în această privință.

„Discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când”, a anunțat, de Paște, Marius Budăi, într-un interviu televizat.

Ministrul a spus că există un dialog cu partenerii sociali – sindicatele şi patronatele.

Budăi: O asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului

Ministrul Muncii a fost întrebat luni, la un post TV, care variantă este realizabilă, cea de creştere a salariului minim până la 3.500 lei la mijlocul acestui an sau o majorare de la 3.000 la 4.000 lei din ianuarie 2024.

Din păcate, nu suntem într-o perioadă în care să dăm mesaje extrem de clare fără a greşi şi eu o să mă feresc să fac acest lucru. Anul acesta, la 1 ianuarie a fost un salt mare de 450 de lei pentru salariul minim. A înţeles şi Guvernul să participe la acest salt şi 200 de lei nu sunt taxaţi. Avem discuţii cu partenerii sociali şi o asemenea decizie nu se ia decât la masa dialogului, cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi Guvernul la mijloc, ca un mediator ce trebuie să fie. Însă toate aceste lucruri câteodată există o vorbă în România care spune că «mai binele este duşmanul binelui».

Trebuie să vedem ce ne dorim, să avem discuţii clare şi oneste cu mediul de afaceri astfel încât să nu dezechilibrăm ceea ce avem bun acum. Avem salariul minim în construcţii făcut. Noi în mandatul trecut am semnat şi am avut un pact cu partenerii noştri din construcţii, mă refer la angajatori şi la reprezentanţii angajaţilor, unde am instituit acel salariu minim de 3.000 lei, ulterior în 2022 am instituit acel salariu minim de 3.000 lei şi cu fiscalizare redusă şi în agricultură şi alimentaţie. Acum salariul în construcţii este 4.000 lei. Studiem ambele variate. Suntem în continuu dialog cu partenerii sociali şi vedem, în a doua parte a anului, ce putem discuta cu dumnealor”, a spus Marius Budăi, la Antena3.

Ministrul Muncii: Mă feresc să dau cifre

Oficialul aflat la șefia Ministerului Muncii a evitat să dea cifre concrete, dar a dat de înțeles că va exista o majorare a salariului minim.

„Eu o să mă feresc să dau cifre şi informaţii care nu sunt clare, discutate îndelung în coaliţie şi cu partenerii sociali, pentru că nu este corect. Însă discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim, fie la început de an, fie vedem când, dar să avem o predictibilitate pentru mediul de afaceri, dar şi ţinând cont de puterea de cumpărare a celor care lucrează pe salariul minim”, a mai precizat ministrul Muncii, social-democratul Budăi.

author avatar
Andrei Coman