Un anunț de ultim moment vine de la ministrul Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu.
Șeful de la Ministerul Transporturilor a precizat, joi, că România are pregătite trei nave, dotate cu echipamente speciale, gata să plece pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe.
„Noi suntem pregătiți!
Trei nave ale AFDJ Galați- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”, a transmis Grindeanu, pe Facebook, în 23 februarie.
Anunțul ministrului Transporturilor, vicepremier în Guvernul Ciucă, a venit la doar o zi după ce președintele Iohannis fusese întrebat, când încă se afla la Varșovia, unde participase la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), despre dragările care se fac pe Canalul Bîstroe.
Citiți și: Diana Șoșoacă intervine în scandalul „Bâstroe”: „Războiul mutat pe Canalul Bâstroe” – VIDEO
Ucraina adâncește și mai mult Canalul Bâstroe. La ce adâncime s-a ajuns, de fapt
Iohannis: Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii
„Dați-mi voie să vă spun că pe acel canal Bâstroe se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii îl folosesc pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale și trebuie respectate de toate părțile. Pentru a ști ce se întâmplă acolo, e nevoie să vorbim cu ucrainenii. Doar că acest lucru nu s-a prea întâmplat.
Am văzut că la noi o serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă în fapt acolo și afirmațiile făcute de dumneavoastră sunt preluate, sigur, de la unii politicieni de-ai noștri care cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public românesc, probabil în vederea alegerilor care vor avea loc anul viitor.
Ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, și cu Ministerul Mediului, și pe alte paliere, pe Externe, evident. Aceste discuții nu au avut loc, dar ai noștri, inflamați și hotărâți, fac afirmații care nu au încă un fundament dovedit. Ucrainenii afirmă că ei draghează pentru întreținere și nu pentru altceva. Dacă este așa sau nu, e bine să se verifice, dar cred că este legitim să se verifice împreună cu ei. (…)
Și cred că este foarte bine ca politicienii noștri, înainte să țină discursuri inflamate, să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu se respectă legislația internațională, să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană, pentru a lua măsurile care se impun. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin, tocmai asta am spus înainte și tocmai asta am discutat la Summit”, a spus președintele Iohannis.