AcasăNewsMinistrul german de finanta: "Grecia ar putea iesi din zona euro"

Ministrul german de finanta: „Grecia ar putea iesi din zona euro”

Wolfgang Schäuble, ministrul german de finante considera ca zona euro ar putea suporta socul iesirii Greciei din uniunea monetara, intrucat sistemul financiar din UE este mult mai rezistent decat acum doi ani, cand lucrurile erau foarte grave.

„Am invatat multe in ultimii doi ani si am construit mecanisme de protectie. Pericolele de contagiere pentru celelalte tari din zona euro s-au redus, iar zona euro a devenit mult mai rezistenta in ansamblul sau”, a declarat  Wolfgang Schäuble.

„Criza a aratat ca, atunci cand trebuie sa se actioneze repede, Europa poate reactiona repede. Ideea ca nu am fi in stare sa reactionam pe termen scurt fata de o situatie neprevazuta este falsa. Europa nu se prabuseste atat de repede”, considera ministrul neamt.

Dupa scrutinul electoral din Grecia, au aparut mai multe declaratii ale posibililor viitori guvernanti ca statul va ancheta sursa datoriei grecesti si va refuza plata acesteia, iar Schauble crede ca „este periculos sa fie inselati cetatenii dandu-li-se asigurari ca exista alta cale mai simpla pentru asanarea Greciei, evitandu-se orice austeritate. Este un nonsens! Statele europene si creditorii privati au facut eforturi extraordinare pentru Grecia. Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro, dar trebuie ca si ea sa doreasca acest lucru si sa-si indeplineasca angajamentele. Noi nu putem forta pe nimeni”, a mai spus ministrul german.
Un sondaj de opinie, recent, din Germania arata ca 73 % dintre cetateni se pronunta pentru iesirea Greciei din zona euro. Mai mult, 60 % dintre cetatenii nemti cred ca sunt o amenintare pentru euro semnalele impotriva politicii de stricta economisire care au aparut atat in Grecia, cat si in Franta dupa recentele alegeri.

author avatar
Ciprian Purice
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger