Cauta

Ministrul G. Leș: Oricâți bani am aloca Apărării, n-avem șanse în fața Rusiei

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat că şi dacă va ţara noastră ar aloca 10 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în următorii ani, tot nu va avea capabilităţi să facă faţă singură unui potenţial agresor major cum este Rusia. 

Gabriel Beniamin Leș ministrul Apărării Naționale

 

În acest caz, apărarea trebuie să fie colectivă, în cadrul alianței militare NATO. Gabriel Leş a participat, vineri, la conferinţa internaţională „Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfăşoară în Mamaia.

El a afirmat în discursul său că obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre: „Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectare a forţelor în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă constantă”, a afirmat ministrul Apărării, care a precizat că România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO.

Ministrul Apărării a precizat că, de la anexarea Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, preponderent împotriva Ucrainei. Iar „Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice [cu mijloace] militar[e] accesul extern la Marea Neagră”, a explicat Gabriel Leş.

Gabriel Leș a anunțat că Forţele Navale trebuie să pornească programele de înzestrare, spunând că tehnica este extrem de învechită. „când discutăm de securitatea Mării Negre, când discutăm de securitatea României, discutăm de fapt de securitatea întregii Europe şi tuturor aliaţilor din NATO[. Iar] ceea ce trebuie să înţelegem totuşi este că, la Forţele Navale, este foarte important să pornim aceste programe pe care le avem în acest moment. Fie că discutăm de pază de coastă, fie că discutam de bateriile de coastă, fie că discutăm de partea de corvete şi modernizarea fregatelor care trebuie să le pornim în acest an”, a afirmat ministrul.

Întrebat când va fi anunţat rezultatul licitaţiei pentru producerea de corvete, Gabriel Leş a răspuns: „Într-un termen foarte scurt, încă suntem în procedura legală. Procedura este una extrem de complexă, cu foarte multe cerinţe”. El a menționat că încă durează deoarece se doresc rezultate foarte bune, care să ducă la producția de nave care să poată fi folosite pentru o perioadă lungă de aici înainte.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version